Dla kogo jest przeznaczony Orton flex?
Orton flex jest szczególnie polecany wszystkim, którzy dbają o swoje stawy, osobom w podeszłym wieku oraz z nadwagą, u których układ ruchowy jest nadmiernie obciążony. Osoby aktywnie uprawiające sport również mogą spożywać ten suplement diety Chrząstka to tkanka łączna, która amortyzuje końce kości w stawach. W chorobie zwyrodnieniowej stawów warstwa powierzchniowa chrząstki ulega zużyciu. Umożliwia to kościom ścierać się ze sobą, co może powodować ból, obrzęk oraz utrudniać ruch stawu. Kolana, biodra, kręgosłup i dłonie są częściami ciała, które są najbardziej narażone na rozwój tej choroby.
Jak dbać o zdrowe stawy
Staw zbudowany jest z dwóch powierzchni: stawowych kości przesuwających się względem siebie oraz płynu stawowego, znajdującemu się pomiędzy nimi, który działa jak olej w zawiasach drzwi. W miarę upływu lat objętość tego płynu zmniejsza się, a powierzchnie chrząstek stawowych ulegają degeneracji. Jednym ze sposobów zapobiegania temu procesowi jest przyjmowanie preparatów z chondroityną, glukozaminą i witaminą C. Specjaliści zalecają także ruch, ponieważ uruchamia to stawy, a to z kolei powoduje wydzielanie większych ilości wody do płynu smarującego, dzięki czemu łatwiej rozprowadza się po powierzchni chrząstki. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednia dieta bogata w zdrowe tłuszcze.
Dieta na zdrowe stawy
Utrzymanie zdrowej diety, to obok aktywności fizycznej, ważny element mający wpływ na ogólny stan zdrowia, a także stawów. Sama modyfikacja spożywanych produktów nie jest w stanie wyleczyć problemów z układem kostno-stawowym, ale z pewnością może znacznie pomóc w poprawie ogólnego samopoczucia. Stan zapalny powodujący ból stawów może być zmniejszany przez niektóre pokarmy. Zwiększony potencjał prozapalny przypisuje się żywności przetworzonej lub gotowanej w wysokich temperaturach. Dlatego przy problemach z układem ruchowym warto zwiększyć spożywanie produktów uważanych za przeciwzapalne. Dieta powinna być wzbogacona także o produkty pełnoziarniste. Nie bez znaczenia jest ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza czerwonego, wysoko przetworzonych produktów spożywczych, cukru oraz alkoholu. Brokuły i inne warzywa zielone, takie jak szpinak, brukselka, jarmuż to bogate źródło witaminy C, A i K. Wiśnie z kolei dostarczają substancji chemicznej z grupy antocyjanów, które są silnymi antyutleniaczami i obniżają ilość wolnych rodników w organizmie.