Biotyk, 30 kapsułek

Biotyk, 30 kapsułek

11,98 Cena brutto
Cena jednostkowa: 3,99 zł za 10 kapsułek
Wysyłamy w 1 dzień roboczy
Dostępny

Rodzaj: Suplement diety

Producent: VALEANT

Biotyk, 30 kapsułek - opis produktu

Suplement diety Biotyk zawiera kultury bakterii Lactobacillus rhamnosus GG i inulinę.

Zastosowanie: uzupełnienie diety w bakterie kwasu mlekowego oraz inulinę.

Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie.

Składniki: inulina, mikrokapusłkowane kultury kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus GG, substancja wypełniająca: hydroksypropylometyloceluloza, przeciwutleniacz: palmitynian L-askorbylu; substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

1 kapsułka zawiera: Lactobacillus rhamnosus GG 4x10^8jtk, inulina 360mg.

Ważne wskazówki:
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować preparat po konsultacji z lekarzem.

Producent:
Valeant Pharma Poland Sp. z o.o.,
ul. Przemysłowa 2,
35-959 Rzeszów.

Biotyk

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – czym są?

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które mają za zadanie wywierać pozytywny wpływ na gospodarza. Prebiotyki to z kolei selektywne składniki, niezbędne dla wzrostu probiotyków. Synbiotyki powstały z połączenia dwóch poprzednich. Do tej grupy zaliczyć można między innymi suplement Biotyk.

Na czym polega działanie probiotyków?

Zachowanie prawidłowych funkcji organizmu wymaga właściwej równowagi pomiędzy patogenami a bakteriami. To zadanie przyjmują na siebie probiotyki. Korzystnie wpływają na rozwój mikroflory bakteryjnej, która znajduje się w przewodzie pokarmowym. Rolą probiotyków jest hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych i stymulowanie układu immunologicznego. Odpowiadają ponadto za efektywne wchłanianie witamin i minerałów, a także wzmożone wytwarzanie enzymów, aminokwasów i kwasów organicznych.

Selektywne składniki pokarmu, czyli prebiotyki

Prebiotyki w dużej mierze mają wspierać działanie probiotyków. Mogą być również wykorzystywane jako ich alternatywa, przy czym w zależności od konkretnego prebiotyku, dochodzi do stymulacji wzrostu różnych bakterii jelitowych. Efektem jest modyfikacja mikroflory jelitowej.

Prebiotyki to nietrawienne składniki żywności, które można znaleźć między innymi w warzywach i owocach. Zalicza się do nich inulinę, oligofruktozę, cyklodekstryny, laktuozę czy też laktosacharyny. Do tej grupy należą składniki, które wykazują odporność na trawienie w górnym odcinku przewodu pokarmowego i ulegają fermentacji przy udziale mikroflory jelitowej.

Probiotyk i prebiotyk, czyli synbiotyk

Kombinacja obu składników – probiotyku i prebiotyku, to synbiotyk. Nazwa, która wskazuje na synergię działania. Do synbiotyków należy Biotyk, który został uzupełniony o bakterie kwasu mlekowego. Taki skład ma za zadanie utrzymać prawidłową mikroflorę organizmu i zadbać o naturalną odporność.

Biotyk należy do suplementów nowej generacji, czyli wspomnianych synbiotyków. Zawartość bakterii kwasu mlekowego wpływa na zachowanie właściwej pracy przewodu pokarmowego. Dzięki nim organizm skutecznie zwalcza drobnoustroje, niekorzystnie oddziałujące na receptory nabłonka jelitowego. Bakterie te, gdy zostaną spożyte w tej postaci i w odpowiedniej ilości, sprzyjają odbudowie i utrzymaniu mikroflory przewodu pokarmowego.

Inulina przyczynia się z kolei do stworzenia odpowiedniego środowiska dla mikroorganizmów. Stanowi naturalny czynnik, który wspomaga zarówno wzrost, jak i rozwój mikroflory. Dzięki jej zawartości w Biotyku prawidłowo przebiega wchłanianie wody w przewodzie pokarmowym, co owocuje pobudzeniem do pracy jelit.

Biotyk może być stosowany przez pacjentów, którzy są w trakcie antybiotykoterapii, jak i będących już po jej zakończeniu. Pozwala on najpierw uzupełnić mikroflorę organizmu, która została naruszona podczas stosowania antybiotyków, a następnie ją utrzymać. Ponadto poprawia się proces trawienia, dzięki obecności bakterii Lactobacillus, a do tego łatwiej o podniesienie odporności.