Kategorie


Amigdalina – nowy suplement diety

Jeszcze do niedawna amigdalina nie była traktowana jako suplement diety, jednak od pewnego czasu nazywana jest witaminą B17. Wbrew pozorom spotykamy się z nią dosyć często, chociaż rzadko spożywamy, ponieważ naturalnie znajduje się głównie w pestkach brzoskwini, moreli, nektarynek, gruszek czy śliwek. Jakie zatem ma właściwości i kto powinien po nią sięgnąć?

24 96
24 96

Amigdalina – nowy suplement diety

Jeszcze do niedawna amigdalina nie była traktowana jako suplement diety, jednak od pewnego czasu nazywana jest witaminą B17. Wbrew pozorom spotykamy się z nią dosyć często, chociaż rzadko spożywamy, ponieważ naturalnie znajduje się głównie w pestkach brzoskwini, moreli, nektarynek, gruszek czy śliwek. Jakie zatem ma właściwości i kto powinien po nią sięgnąć?

Witamina B17 jako suplement diety – dlaczego warto?

Amigdalina w postaci suplementu diety pozyskiwana jest najczęściej z pestek moreli. Jest to najbezpieczniejsza forma spożywania witaminy B17. Włączenie jej do diety (w dawkach zalecanych przez producenta) może mieć pozytywne skutki.

Amigdalina – stosowanie i forma

Najczęściej amigdalina jako suplement diety występuje w postaci tabletek i kapsułek. Zazwyczaj opakowania zawierają 30-60 kapsułek, czyli tyle, ile jest niezbędne do przeprowadzenia miesięcznej lub dwumiesięcznej kuracji. Producenci na ogół zalecają przyjmowanie jednej tabletki zawierającej witaminę B17 dziennie, najlepiej po spożyciu posiłku. Ekstrakt z pestek moreli jest podstawowym składnikiem suplementu, jednak w przypadku kapsułek lub tabletek należy pamiętać także o obecności substancji pomocniczych. Z tego względu należy zwrócić uwagę na to, czy żaden ze składników nie wywołuje nadwrażliwości i negatywnej reakcji organizmu. Szczególną ostrożność (jak przy wszystkich suplementach) powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące matki. Preparat z witaminą B17 powinien znajdować się w suchym miejscu, z daleka od światła, w temperaturze od 15 do 25 stopni Celsjusza.

Amigdalina

Witamina B17 jest bardziej znana, jako amigdalina. Jest związkiem chemicznym naturalnie występującym w niektórych produktach spożywczych, w tym są to:

  • pestki moreli,
  • nasiona jabłka,
  • nasiona gruszki,
  • nasiona śliwki,
  • nasiona brzoskwini.

Powodem, dla którego amigdalina jest tak dobrze znana, jest to, że można ją częściowo rozdzielić na cyjanek w organizmie, co może być potencjalnie toksyczne, dlatego nadmierne spożycie amigdaliny w czystej formie nie jest zalecane.

Amigdalina – suplement

Bezpieczniejszym sposobem przyjmowania do organizmu witaminy B17 jest właśnie znalezienie jej w formie uzupełnienia diety. Korzystając z zaleceń producenta, co do wyznaczonej dawki można przyjmować dany preparat.

Warto jednak skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą, celem pozyskania dodatkowej porady odnośnie do tego, jak i czy powinna być amigdalina stosowana w danym przypadku, czy dolegliwości.