Babka jajowata, Ziolovital Premium, 150g
13,99
MyVita, łuska babki jajowatej, 100g
8,59
MyVita, łuska babki jajowatej, 200g
12,99
MyVita, łuska babki jajowatej, 500g
28,99
SWANSON, Psyllium Husk, Babka jajowata, 60 kapsułek
20,69
Zioła fix, Babka jajowata łuska, 50g
7,29
Zioła fix, Babka jajowata, nasiona, 100g
5,49
Zioła, Nasienie babki jajowatej, 100g
4,69

Babka jajowata – moc ukryta w łupinach i łuskach

Babka jajowata jest znana od dawna, czego dowodem są zapisy zamieszczone w arabskich książkach medycznych. Jest to roślina o szerokich zastosowaniach, wywierająca dobry wpływ szczególnie na układ pokarmowy i wydalniczy człowieka. Babka jajowata posiada proste łodygi, wąskie liście z małymi włoskami. Kwiatostany ma w kształcie kuli o zabarwieniu jasnożółtym lub jasnozielonym, natomiast nasionka mają szarobrązowy lub różowy kolor.

Dobroczynne działanie błonnika

Babka jajowata ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, a szczególnie kłopoty z trawieniem. Dzięki bardzo dobrym właściwościom absorpcyjnym pochłania w jelitach wodę, usprawniając ich pracę. Dzieje się to dzięki błonnikowi, który pęcznieje, wypełnia jelita i wspiera ich prawidłową działalność. Doceniają ją także osoby mające problemy z regularnym wypróżnieniem, borykające się z uciążliwymi zaparciami. Łupina babki usuwa złogi, toksyny, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Łupiny babki jajowatej na odchudzanie

Błonnik jest włóknem roślinnym, nie ulega trawieniu i rozpuszczeniu. Znacznie usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wchłaniając wodę i oczyszczając go. Dzięki pęcznieniu błonnika w żołądku, zamieniającego się w gęstą substancję, pojawia się uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejsza się łaknienie. Błonnik wykazuje także właściwości absorbujące glukozę, opóźniając przemianę węglowodanów oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu.

Cenny śluz babki jajowatej

W małych nasionkach babki jajowatej kryje się duża ilość związków śluzowych, odgrywających rolę ochronną dla śluzówki układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne śluzówki i podrażnienia, osłaniając ścianki żołądka i jelit. Z tego też powodu wiele osób stosuje babkę w razie zachorowania na owrzodzenie czy uchyłkowatość jelita, a także w innych chorobach układu pokarmowego.

Jeśli usuwane są toksyny i metale ciężkie z organizmu, to w ten sposób dochodzi do jego oczyszczenia. Poprawia się więc ogólny stan zdrowia człowieka.

Inne substancje lecznicze w babce jajowatej

Oprócz błonnika w nasionkach babki znajdują się cenne składniki, takie jak proteiny (podstawowy budulec organizmu), czy fitosterole (substancje roślinne pomagające obniżyć cholesterol, wspomagające układ sercowo-naczyniowy). W babce jajowatej znajdują się także lipidy, czyli tłuszcze (to główne źródło energii i budulec błon komórkowych) oraz garbniki (tanina), które działają dobroczynnie na układ trawienny i wykazują działanie przeciwzapalne.

Jak stosować babkę jajowatą?

Babkę jajowatą można kupić w kapsułkach, granulkach, w postaci ciekłej i w proszku. Można ją przyjmować od 5. do 10. gramów do trzech razy dziennie. Wiele osób decyduje się na napar z babki jajowatej – łyżkę nasion należy zalać wrzątkiem i odstawić na 20. minut. Natomiast odwar przygotowuje się z łupin nasiennych, zalanych szklanką zimnej wody.

Babkę jajowatą w formie naturalnej można dodawać do zup, jogurtów, sosów, owoców i sałatek.

Do góry