Babka lancetowata – zdrowie ukryte w ziarenkach

Babka lancetowata zwana jest także babką wąskolistną i języczkami polnymi. Roślina ta pospolicie występuje w Polsce i Europie, ale można ją także spotkać w Azji, Ameryce, Afryce Północnej czy Australii. Rośnie w wielu miejscach – na łąkach, przy drogach czy na pastwiskach. Jej kwiatostany mają postać zielonych kłosów, a liście są podłużne, lancetowate i pełne licznych substancji, które wykazują pozytywny wpływ na organizmu człowieka, m.in. flawonoidy, kwasy organiczne, karoten, składniki mineralne (potas, magnez, cynk), pektyny, garbniki, polisacharydy śluzowe, witaminy.

Już wiele lat temu stosowano roztarte liście babki na rany i skaleczenia, dzięki czemu skóra szybciej się goiła. Natomiast napar czy syrop z babki lancetowatej służył jako wyśmienity lek na kaszel, kiedy pojawiały się infekcje gardła i dróg oddechowych. Napary sprawdzały się także w biegunkach, zgadze i owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy.

Zalety stosowania babki lancetowatej

Babka lancetowata ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, łagodzi nadkwasotę żołądka. Obecność substancji śluzowych w liściach babki lancetowatej pozwala skutecznie chronić śluzówkę, wyścielającą przełyk, gardło oraz żołądek.

Wykorzystuje się ją także w formie naparu do okładów na oczy, podczas infekcji oraz zapalenia spojówek i powiek. Natomiast sok ze świeżych liści babki lancetowatej warto stosować na rany, oparzenia, stłuczenia, odleżyny, czy też ukąszenia owadów. Babka lancetowata złagodzi podrażnienia skóry, zaczerwienienia i przyspieszy gojenie.

W medycynie ludowej stosowano babkę lancetowatą na kaszel i tak jest do dziś. Dzięki zawartych w niej substancjach śluzowych łagodzi suchy kaszel, ale też rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych. Działa więc wykrztuśnie, oczyszcza płuca z flegmy.

Babka lancetowata pomaga też zwalczać infekcje jelit, układu moczowego oraz łagodzić ból spowodowany kolką.

Jak przygotować odwar z babki lancetowatej?

Łyżkę suszu należy zalać szklanką wrzącej wody a następnie odstawić na 15. minut. Odwar spożywa się dwa razy dziennie po pół szklanki. Oczywiście można go też stosować na skórę głowy czy do przemywania ran.