24 96
24 96

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża to jeden z aż 140 gatunków róż. Roślina wykazuje minimalne wymagania upraw, dlatego spotykamy ją w różnych miejscach, bardzo często w alejkach parkowych, a nawet przy drogach. Cechuje ją aromat, barwa, smaki, które doceniamy. Dzika róża to płatki i owoce, które można wykorzystać w różnorodny sposób, zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji. Nietrudno ją zbierać, tworzyć domowe przetwory, nalewki, syropy i nie tylko, bądź kupować gotowe produkty z jej zawartością.

Dzika róża i jej cenny skład

W owocach dzikiej róży znajdujemy ponad 30-40 razy więcej witaminy C, niż w większości cytrusów. To już z tego względu roślina należy do najcenniejszych dla naszego organizmu, chociażby względem wspomagania funkcjonowania układu odpornościowego. Dzika róża oferuje nam owoce, w których znajdujemy witaminy A, B1, B2, E oraz K. Do tego flawonoidy, garbniki, pektyny, kwasy organiczne oraz kwas foliowy.

Zastosowanie dzikiej róży

W przypadku dzikiej róży możemy korzystać zarówno z owoców, jak i z kwiatów. Owoce świetnie sprawdzają się jako preparat witaminowy. Mogą być stosowane także w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby. Dzika róża, a dokładnie jej owoce, wykazują działanie przeciwzapalne i wzmacniające. Mogą być stosowane u osób zmagających się z nieżytem przewodu pokarmowego oraz wspierają ochronę przed szkorbutem.

W kwiatach dzikiej róży znajdujemy sporo antocyjanów, flawonoidów, garbników, a także olejków eterycznych. Taki skład wpływa na efektywne radzenie sobie z niestrawnością, bólami gardła czy dolegliwościami skórnymi. Z różanych płatków można wykonywać napary służące przemywaniu twarzy, dla jej odświeżenia.

Dzika róża w kosmetyce

To właśnie wysoka zawartość witaminy C w dzikiej róży sprawia, że zyskujemy na cennym składniku wpływającym na rozjaśnianie przebarwień, wyrównywanie kolorytu cery, a także odżywienie skóry.

Obecność organicznych kwasów owocowych wpływa na działanie wygładzające i odmładzające skórę. Poprawia się również poziom nawilżenia skóry, dzięki stymulacji biosyntezy ceramidów. W owocach dzikiej róży znajdujemy hydroksykwasy, które wykazują właściwości złuszczające, stąd jest to składnik wielu produktów przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej oraz trądzikowej.

Warto wspomnieć również o tym, że witamina C pobudza produkcję kolagenu, co daje efekt w postaci zwiększonej elastyczności i mechanicznej odporności ścianek naczyń krwionośnych.