Jagody goji – prosto z Azji

Jagody goji stopniowo zyskują na popularności i od niedawna stały się obowiązkowym wyposażeniem wielu sklepów i aptek, także w Polsce. Owoce te stosowane są od wieków w tradycyjnej medycynie krajów Azji (między innymi Mongolia, Chiny, Tybet). Wykorzystywane są również przez rynek kosmetyczny. Goji mają jasnopomarańczowy lub czerwony odcień, są owocami kolcowoju pospolitego i chińskiego – krzewy te należą do rodziny psiankowatych. Ich popularność opiera się na wysokim poziomie cennych składników pokarmowych, które skrywają.



W medycynie chińskiej oprócz owoców wykorzystywane są również liście, a nawet korzenie. Ciekawostką jest fakt, że w Polsce roślina ta uważana była przez długi czas za trującą, jednak najnowsze badania biochemiczne udowadniają, że zawartość trującego składnika (atropiny) w dojrzałych owocach jest znikoma. Proces dojrzewania niweluje jej szkodliwe działanie. Warto jednak mieć na uwadze, że niedojrzałe owoce spożyte w nadmiernej ilości mogę szkodzić.

24 96
24 96

Bogactwo dobroczynnych składników – właściwości jagód goji

Jagody Goji wykazują właściwości, dzięki którym od ponad 2500 lat są wykorzystywane w naturalnej medycynie. W Azji wierzy powszechne jest przekonanie, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na ogólne wzmocnienie układu odpornościowego Jagody goji są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, dodatkowo owoce te stanowią źródło witamin, składników mineralnych i odżywczych.

Najważniejszymi z nich są wapń, żelazo, cynk, potas, selen ale też witamina b12, β karoten oraz błonnik. Taka mieszanka pozytywnych dla zdrowia substancji sprawia, że goji stosowane są jako owoc prozdrowotny z właściwościami korzystnymi dla całego układu odpornościowego i ogólnej witalności człowieka. Za najzdrowsze uważa się odmiany jagód, które rosną w Himalajach oraz w dolinach tybetańskich, gdzie mają optymalne warunki rozwoju na terenach nieskażonych np. pestycydami, natomiast odmiany uprawiane w Japonii czy Korei cechuje niższa zawartość dobroczynnych składników odżywczych.

Jagody goji – zastosowanie

Smak jagód goji można porównać do żurawiny z ziołowo-pomidorową nutą. Można spożywać je tak, jak inne znane nam suszone owoce - na surowo. W Azji suszone jagody goji gotuje się dodatkowo przed spożyciem, a następnie dodaje do potraw (mięsa, ryżu, zup, sałatek). Popularny jest również napój ziołowy skomponowany z jagód oraz czerwonej herbaty lub chińskiego kwiatu chryzantemy.

Dodatkowo z owoców tych produkowane są soki, wina, nalewki oraz różnego rodzaju suplementy. Warto wiedzieć, że nie powinno się spożywać zbyt dużo jagód goji. Ciąża oraz okres karmienia piersią to poważne przeciwskazanie do przyjmowania jagód. Kolejnym przeciwwskazaniem są choroby związane z krzepnięciem krwi.

Podkreślamy, że w żadnym wypadku nie należy spożywać niedojrzałych owoców – mogą one prowadzić do zatrucia.