Xylitol

Biały cukier potrafi uzależnić. Niestety występuje w całej gamie produktów spożywczych, wykazując negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie trzeba jednak rezygnować ze słodkości, ponieważ można wybrać zdrową alternatywę, na przykład ksylitol.

24 96
24 96

Naturalny słodzik – cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to zdrowa alternatywa dla białego cukru. Cechuje go niski indeks glikemiczny i kaloryczność na poziomie nawet 40% mniej od tradycyjnego cukru. Jest to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do „alkoholi cukrowych”, czyli węglowodanów nie wpływających na podnoszenie się poziomu cukru we krwi.

Ksylitol należący do grupy polioli wpływa na wolniejsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Metabolizm tych węglowodanów przebiega niezależnie od insuliny, co oznacza, że nie dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu cukier brzozowy może być stosowany przez diabetyków, osoby z nieprawidłową tolerancją glukozy oraz zmagające się z insulinoopornością.

Cukier brzozowy można znaleźć w niektórych owocach – jagodach, malinach czy truskawkach, ale najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. W bardzo niewielkich ilościach jest on również wytwarzany przez ludzki organizm. W smaku jest niemalże identyczny jak biały cukier, ale dodatkowo można wyczuć w nim miętowy aromat. Najczęściej sprzedaje się go w postaci skarmelizowanego cukru, ale na rynku spotykane są również gumy z jego zawartością – Xylitol – jak i miętówki, pasty do zębów i aerozole do nosów.

Xylitol – właściwości

Poza niższym indeksem glikemicznym i mniejszą kalorycznością wymienia się także inne cenne właściwości ksylitolu. Biały cukier działa odwrotnie. Ksylitol może być stosowany także u dzieci, ale dopiero od 3. roku życia.

Cukier brzozowy znajduje swoje miejsce w zapobieganiu chorobom zębów, w tym próchnicy. Występuje między innymi jako Xylitol, czyli guma antypróchnicowa dostępna w różnych smakach. Niektóre z przyczyn problemów z zębami to narażenie na działanie szkodliwych kwasów.

Ksylitol pojawia się jako składnik past do zębów, także tych przeznaczonych do stosowania przez dzieci, płukanek do nosa i zatok, słodzików, gumy antypróchnicowej Xylitol, lizaków, tabletek do ssania i wielu innych produktów, w których z powodzeniem zastępuje biały cukier.