Kwas linolowy

Kwas linolowy należy do nienasyconych kwasów tłuszczowych, dokładnie do grupy Omega-6. Nie jest on syntetyzowany przez organizm, dlatego musi być do niego dostarczany wraz z pożywieniem. W organizmie człowieka pełni wiele istotnych funkcji.

Kwas linolowy – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie, w tym biorą udział w procesach biochemicznych. Regulują również czynności fizjologiczne. Pośród nich znajduje się kwas linolowy, który ze względu na to, że nie jest samodzielnie wytwarzany przez organizm, powinien znaleźć się w codziennej diecie.

Spośród NNKT kwas linolowy jest najbardziej ceniony, ze względu na przynależność do grupy Omega-6. Mówi się głównie o jego korzystnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Gdy jego poziom w organizmie jest prawidłowy, zostaje zachowana właściwa gospodarka cholesterolowa organizmu. Kwas linolowy sprzyja obniżaniu poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL, jednocześnie wpływając na podnoszenie poziomu cholesterolu HDL we krwi.

Występowanie kwasu linolowego

Pośród źródeł kwasu linolowego wymienia się głównie oleje roślinne, przede wszystkim z pestek winogron, słonecznikowy, sojowy i kukurydziany. Znaleźć go można również w oleju z wiesiołka i szafranu. Obfite występowanie w olejach roślinnych sprawia, że nietrudno zadbać o jego podaż w codziennej diecie. Niewielkie jego ilości można ponadto znaleźć w oleju rzepakowym czy smalcu, choć w przypadku źródeł zwierzęcych zawartość zależna jest pośrednio od diety zwierząt.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas linolowy zależy od wielu indywidualnych czynników. Najważniejsza pozostaje jednak jakość wybieranych olejów, a nie stosowana ich ilość, ponieważ kwas linolowy wykazuje niską odporność na wysoką temperaturę, promienie słoneczne i ekspozycję na tlen. Znaczenie mają zatem także sposoby obróbki olejów roślinnych oraz ich przechowywanie.

Sprzężony kwas linolowy w suplementach na odchudzanie

W grę wchodzi jednak stosowanie sprzężonego kwasu linolowego, który jako naturalny składnik występuje w produktach zwierzęcych. Najwięcej jest go w mleku krowim, produktach mlecznych, mięsie wołowym oraz baraninie i cielęcinie.

Sprzężony kwas linolowy, czyli CLA, wpływa na zapobieganie utlenianiu lipoproteiny LDL, dzięki czemu może chronić przed rozwojem schorzeń występujących po stronie układu krążenia. Wykazano również, że korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i insuliny. Prozdrowotne działanie, sprzężony kwas linolowy zawdzięcza wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.

Zarówno postać kwasu linolowego, LA, jak i sprzężonego kwasu linolowego, CLA, znajdują swoje miejsce pośród suplementów diety.