Mocznik

Zgodnie z nomenklaturą INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) mocznik występuje w składzie kosmetyków pod nazwą "urea". W kosmetologii ma wiele cennych właściwości, w tym antyseptycznych i złuszczających. Wspomaga także gojenie się ran oraz leczenie suchości naskórka. Ponadto wchodzi w skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, gdzie jest go ok. 7%. Obecność mocznika w naskórku człowieka oceniana jest na ilość mniej więcej 1%.

W warunkach fizjologicznych mocznik powstaje w ludzkim organizmie, aczkolwiek może być również pozyskiwany w warunkach laboratoryjnych i wykorzystywany w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Obecnie jest on składnikiem wielu kosmetyków, w tym tych do pielęgnacji dłoni i stóp, odżywkach do włosów, balsamów do ciała, pastach do zębów, emolientach oraz tonikach do twarzy. Mocznik znany jest przede wszystkim ze swojego działania zatrzymującego wodę w naskórku, a w związku z tym nawilżającego.

1 2 ... 2
24 96
1 2 ... 2
24 96

Czym jest mocznik?

Ma postać krystalicznego, bezwonnego, białego proszku rozpuszczalnego zarówno w wodzie, jak i w alkoholu. Wzór chemiczny mocznika to CH4N2O a jego chemiczna nazwa to diamid kwasu węglowego. Związek ten jest produktem degradacji białek i powstaje głównie w wątrobie, a wydalany jest z potem i moczem. Mocznik stosowany jest zarówno w leczeniu miejscowym, np. kurzajek, jak i wspomagająco przy gojeniu się ran. Od 1943 roku wykorzystywany jest w kremach.

Po co stosuje się kosmetyki z mocznikiem? - Właściwości mocznika

Dzięki właściwościom antyseptycznym i złuszczającym, mocznik wykorzystywany jest w produktach służących do przyspieszenia gojenia się ran, ponieważ sprzyja usuwaniu martwego naskórka. W wysokim stężeniu, ponad 10%, wykazuje działanie nawilżające, gdyż zatrzymuje wodę w naskórku, poprzez przyciąganie jej cząsteczek. O moczniku mówi się jako o humektancie, czyli substancji, która ma właściwości higroskopijne. Dzięki niej, woda nie paruje w tak szybkim tempie z powierzchni skóry. W związku z tym mocznik często występuje w składzie kremów, balsamów oraz maseł pielęgnacyjnych do ciała. Ma również zdolność do zwiększania przepuszczalności rogowej warstwy naskórka, co sprawia, że składniki kosmetyków są lepiej wchłanialne, a więc dokładniej penetrują kolejne warstwy. Działanie diamidu kwasu węglowego uzależnione jest od jego ilości zawartej w kosmetyku. 10% stężenie obecne jest w kremach mających na celu zmiękczenie naskórka i utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. Mocznik 20% wykorzystywany jest do leczenia hiperkeratozy oraz miejscowego leczenia rogowacenia mieszkowego. Dwukrotne zwiększenie jego koncentracji wywołuje efekt proteolityczny, ponieważ doprowadza do denaturacji białek. Stężenie 50% stosuje się przy leczeniu skóry nadmiernie łuszczącej się. Niewielka ilość mocznika w kosmetykach sprawia, że produkty takie mogą być stosowane bez większej dermatologicznej potrzeby. W zawartości ok. 2% wpływa na regenerację naskórka, ponieważ przyspiesza podziały komórkowe ziarnistej warstwy skóry.

Jakie produkty z mocznikiem wybrać?

Wybór odpowiedniego produktu z mocznikiem zależy od indywidualnych potrzeb. Można go znaleźć w wielu kosmetykach, w tym głównie w kremach do stóp, żelach do pielęgnacji skóry suchej i atopowej, emulsjach nawilżających do twarzy, balsamach do ciała, szamponach do mycia włosów, dezodorantach, skarpetkach zmiękczających do pięt lub preparatach do pielęgnacji skóry dłoni.

Mocznik w walce z łuszczycą

Jednym z surowców, który dermatolodzy polecają na problemy z łuszczycą, jest mocznik. Nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia czy życia, jednak znacznie utrudnia nawiązywanie kontaktów międzyludzkich i może być przyczyną uczucia odosobnienia. Kremy oraz maści z dodatkiem mocznika w składzie powinny być włączone w codzienną pielęgnację osób cierpiących na łuszczycę. Najlepiej jest wybierać te produkty, które zawierają ponad 40%-50% tego związku chemicznego. Na ulotkach i opakowaniach kosmetyków mocznik występuje pod nazwą urea.