Morszczyn

Morszczyn (Fucus vesiculosus) jest glonem należącym do gatunku brunatnic. Miejscem jego występowania są przede wszystkim wody północnego Atlantyku oraz Oceanu Arktycznego, ale także Bałtyku. W Polsce morszczyn niestety został jedynie sztucznie zasiedlony w Zatoce Puckiej, ponieważ w XX w. naturalnie wyginął.

Trochę historii

Już 3 tys. lat temu morszczyn był szeroko wykorzystywany w kuchni, szczególnie przez ówczesnych mieszkańców Islandii, Japonii i Hawajów. Z kolei w medycynie wykorzystywano go na dolegliwości układu moczowo-płciowego obojga płci. Morszczyn był także podawany jako środek przeczyszczający oraz remedium na rany i niezawodny środek na odchudzanie. Za jego pomocą leczono ponadto choroby tarczycy.

Morszczyn – charakterystyka

Zielonkawo-brunatna alga wyrzucona na plażę przez wody mórz i oceanów to właśnie morszczyn. Jego taśmowa plecha ma postać małego krzewu i pęcherzów pławnych wypełnionych powietrzem, które mogą osiągać wysokość nawet 1 metra. Dzięki tym pęcherzykom glon może utrzymywać się pod wodą w pozycji pionowej. Odpowiednikiem korzeni liści i łodygi morszczynu są ryzoid, kaluoid i fylloid. Morszczyn jest ważnym elementem morskiego ekosystemu, ponieważ bytują w nim i żywią się nim mniejsze ryby. Zawarty w nim śluz stanowi ochronę morszczynu przed wysychaniem, dlatego może przeżyć bez wody nawet do kilku dni. Dzięki specjalnym substancjom obecnym w jego tkankach chroniony jest także przed zamarznięciem.

Morszczyn – właściwości

Morszczyn to bogactwo wysokiej zawartości jodu i polisacharydów. Dzięki obecności takich składników jego właściwości prozdrowotne. W tym miejscu należy zaznaczyć, że nie w każdym morszczynie znajduje się tyle samo jodu, ponieważ jest to uzależnione od miejsca bytowania rośliny oraz jej obróbki.

Nie brakuje w nim także minerałów, takich jak potas, magnez, siarka, miedź, czy cynk oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych i antyoksydantów (m.in. fukoksantyna zapewniająca brunatną barwę glonu). W morszczynie znajdują się także karoten, brom, witaminy: A, B1, B2, C, białko łatwo przyswajalne, sole mineralne oraz alkohol sześciowodorotlenowy mannitol.

Zastosowanie morszczynu

Morszczyn stosowany jest przede wszystkim w celu wyregulowania rytmu wypróżnień. Zawarte w nim polisacharydy pęcznieją w układzie pokarmowym, dzięki czemu perystaltyka jelit zostaje usprawniona. Właśnie dzięki tej właściwości morszczyn jest stosowany jako naturalny środek wspomagający proces odchudzania. Morszczyn zawiera błonnik rozpuszczalny, który pęcznieje w jelitach, chłonąc wodę i upłynniając treść pokarmową. Przyspieszona przemiana materii, intensyfikacja utleniania tłuszczów i cukrów w organizmie oraz regularne rytmu wypróżnień – to wszystko może wpływać na proces odchudzania.