Olej jojoba

Nasiona krzewu simondsii kalifornijskiej (łac. Simmondsia chinensis) są źródłem oleju jojoba. Zawiera w swoim składzie kwas palmitynowy o właściwościach natłuszczających i odżywczych, skwalen chroniący przed utratą wody, fitosterole oraz witaminę E. Pozyskiwany jest na zimno, wobec czego proces produkcyjny nie wpływa na jego właściwości pielęgnacyjne. Jako jeden z nielicznych jest odporny na jełczenie, dlatego długo zachowuje świeżość. Olejek jojoba wspomaga terapię przeciwtrądzikową i działa korzystnie na osłabione włosy. Odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę. Ma przyjemny, lekko słodki zapach. Zazwyczaj stosuje się go w czystej postaci. Wystarczy niewielką ilość oleju rozsmarować w dłoniach i nakładać na skórę twarzy i ciała. W przypadku obaw przed powstaniem tłustego filmu, można go mieszać z innymi kosmetykami. Wystarczy dodać kilka kropli do ulubionego kremu, balsamu do ciała czy odżywki do włosów.
24 96
24 96

Oleje jojoba - czym różni się od innych olei

Każdy z olei pochodzenia roślinnego ma swój unikalny, niepowtarzalny skład. To, co odróżnia olejek jojoba od innych to obecność skwalenu. Ten związek występuje naturalnie w naszym organizmie. Stanowi składnik budulcowy skóry, ochrania ją, regeneruje i odżywia.. Ma bardzo szerokie spektrum działania, dlatego stosowany jest w kosmetyce w produktach do pielęgnacji ciała i włosów.</p>

Właściwości olejku jojoba

Ten kosmetyk naturalnego pochodzenia naśladuje sebum skóry, dzięki czemu jest skuteczną naturalną odżywką. Sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i podrażnionej. Jest również w stanie zapobiegać utracie wilgoć, dlatego zawsze należy go stosować na ostatnim etapie pielęgnacji ciała. sprawdza się jako płyn do demakijażu. Ten całkowicie naturalny składnik może rozpuścić i zmyć poszczególne kosmetyki, od kremu przeciwsłonecznego po wodoodporny tusz do rzęs. Ma silne właściwości przenikania aż do matrycy tkanki podskórnej, co może pomagać w transporcie aktywnych składników, takich jak kwas salicylowy i retinol, pozwalając im wykonywać swoją najlepszą pracę.

Jojoba jest jedyną na świecie rośliną produkującą czyste ciekłe estry woskowe. Układa te długie cząsteczki w zewnętrznej warstwie liści, aby zapobiec przenikaniu promieni UVB przez liście.

Kiedy skóra jest pozbawiona naturalnego łoju w wyniku stosowania środków myjących o pH innym niż naturalne, gruczoły łojowe mogą wytwarzać go więcej niż zazwyczaj. Stwarza to błędne koło nadprodukcji i nadmiernego oczyszczania, co w efekcie doprowadza do nasilenia trądziku.
Osoby z wypryskiem atopowym są bardziej podatne na suchość, ponieważ ich skóra nie wytwarza tyle sebum, a także jest mniej zdolna do zatrzymywania wilgoci.

Regularne nakładanie kilku kropel preparatu jako bazę pod balsam ochronny pomoże pozbyć się problemu suchych ust. Jojoba sama może radykalnie zmiękczyć suchy naskórek wokół paznokci. Z tego względu, że jest uniwersalnym środkiem zmiękczającym, może pomóc złagodzić objawy takich chorób, jak łuszczyca. Ponieważ ta choroba często występuje na głowie (prowadząc do wypadania włosów), można użyć olejku jojoba do mycia wstępnego lub dodać go do odżywki. W przypadku zaostrzeń choroby należy rozprowadzić produkt bezpośrednio na ciałop