Olej lniany

Naturalne właściwości oleju lnianego

Olej lniany tłoczony na zimno uważany jest obecnie za najzdrowszy z ogólnodostępnych olejów – tę doskonałą opinię zawdzięcza swoim naturalnym właściwościom, które znane były już w starożytności. Wysoka zawartość skomponowanych w optymalnych proporcjach kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz czyni go cennym składnikiem codziennej diety. Zawarte w nim lignany lniane wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz wpływają korzystanie na zdrowie żołądka i układu trawiennego. Olej lniany wykazuje także korzystny wpływ na nasz wygląd. Obecna w nim witamina E nie tylko wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe.

Olej lniany – stosowanie

Wybierając wysokolinolenowy (powstały z niemodyfikowanych nasion) olej lniany, koniecznie tłoczony na zimno i nierafinowany, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy w jego składzie znajduje się zawartość przynajmniej 50% kwasu omega-3. Innym istotnym kryterium jest brak obecności sztucznych składników. Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni, olej lniany może służyć naszemu zdrowiu lepiej niż niejeden suplement diety. Niezależnie od sposobu wykorzystania go do przyrządzania potraw, należy pamiętać, że nie powinien być on poddawany obróbce termicznej, takiej jak np. smażenie, które pozbawia olej jego cennych właściwości. Na zimno doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek czy sosów. Szczególnie lubiany jest przez osoby dążące do zrzucenia zbędnych kilogramów. Spożywany osobno powinien być przyjmowany zgodnie z zaleceniami lekarzy. Jako kosmetyk, olej lniany może być także stosowany zewnętrznie. Przeciwdziała chorobom skóry i związanym z nimi dolegliwościom, takim jak łuszczenie się. Regeneruje naskórek i głębsze warstwy skóry, przez co sprawdza się doskonale w przypadku leczenia owrzodzeń czy odleżyn. Stosowany na włosy poprawia ich ogólny stan i przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu. Olej lniany powinien być przechowywany szczelnie zamknięty, w chłodnym pomieszczeniu bez dostępu światła dziennego – w ten sposób zachowa swoje naturalne właściwości