Olejek goździkowy

Olejek goździkowy to jeden z najlepiej znanych i najdłużej stosowanych preparatów w ziołoterapii. Ceniony nie tylko za swój wyjątkowy zapach, ale i za wiele różnorodnych zastosowań. Olejek goździkowy, bogaty w olejki eteryczne, oferowany w naszej aptece dostępny jest w kilku wariantach w kategorii kosmetyków.

24 96
24 96

Czym jest olejek goździkowy i jakie ma zastosowanie?

Jest to nic innego jak ekstrakt pozyskiwany z pęków czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum). Do produkcji olejku wykorzystuje się kwiaty tropikalnych drzew, które typowo występują w rejonie Zanzibaru, Madagaskaru, Indonezji oraz innych krajów strefy tropikalnej i subtropikalnej. Różowe pączki kwiatowe są zrywane z drzewa. Bardzo istotne jest pozyskanie ich w idealnym momencie. Zbyt wcześnie zerwane pączki będą bowiem ubogie w cenne olejki eteryczne, a z kolei zbyt późno – zwyczajnie przekwitną. Proces pozyskiwania olejków jest również bardzo skomplikowany – wymaga bowiem starannego destylowania pączków przy wykorzystaniu pary wodnej. Pod wpływem wysokiej temperatury składniki eteryczne olejku zaczynają zamieniać się w parę, a następnie kondensują w obrębie specjalnych kolumn. Uzyskuje się kilka frakcji, które następnie są łączone ze sobą w olejek.

Olejek goździkowy odnajduje zastosowanie przede wszystkim w produkcji spożywczej. Jest on powszechnie wykorzystywany dla nadawania aromatu różnym produktom – alkoholom, sosom, napojom. Olejek goździkowy to również cenny składnik wykorzystywany w produkcji kosmetyków – głównie perfum. Ze względu na działanie antybakteryjne stanowi jeden z podstawowych składników wielu past do zębów lub płynów do płukania i higieny jamy ustnej.

Dlaczego olejek goździkowy jest stosowany leczniczo?

Od wieków olejek goździkowy wykorzystuje się w celach zdrowotnych. Uznawany jest bowiem za doskonały środek przeciwdziałający spazmom, ograniczający infekcje, świąd oraz jednocześnie wspierający pracę układu pokarmowego. Ludzie stosują go również przeciwkaszlowo oraz dla wspomagania dróg oddechowych. Przez wiele osób jest stosowany bezpośrednio na skórę lub też wykorzystywany jest np. jako środek do kąpieli. Wśród wielu kultur dodatkowo stosuje się go jako środek przeciwgrzybiczy oraz przeciwpasożytniczy.

Wśród głównych substancji, które zawiera olejek goździkowy, należy wskazać na eugenol i izoeugenol. Te dwa związki stanowią główną frakcję chemiczną w olejku goździkowym. Eugenol oraz izoeugenol to organiczne związki chemiczne, należące do chemicznej grupy terpenów. Są one pochodnymi gwajakolu (stosowany jako lek przeciwkaszlowy).

Eugenol, jako składnik olejku goździkowego, bywa stosowany przez stomatologów, co pokazuje, że pewne ziołowe składniki mogą stać się fundamentem dla profesjonalnej medycyny zabiegowej. Powszechnie substancja ta stosowana jest na przykład przez stomatologów wraz z pastą cynkową pod postacią cementu dentystycznego – to właśnie ten składnik olejku goździkowego, eugenol, odpowiada za charakterystyczny zapach w gabinecie stomatologicznym.

Jak stosować olejek goździkowy?

Stosowanie olejku goździkowego zależy od użytkownika. Może on być wykorzystywany w formie:

  • aromaterapii,
  • miejscowo – np. do masażu,
  • do kąpieli – wystarczy kilka kropli na prawie całą wannę ciepłej wody,
  • aerozolu – przy korzystaniu z nawilżacza powietrza wystarczy dolać kilka kropli olejku do zbiorniczka,
  • pary wodnej – idealnie nadaje się do tego sauna, gdzie na każdy litr wody do polewania kamieni wystarczy zużyć kilka kropelek olejku.