Olejek różany

Olejek różany: najważniejsze informacje

Olejek różany to olejek eteryczny, produkowany z kwiatów róży – zazwyczaj róży damasceńskiej. Jest wykorzystywany jako zapach perfumeryjny, ale także coraz częściej jest używany także w przemyśle kosmetycznym, głównie jako składnik preparatów do mycia twarzy. Uważa się, że jest najcenniejszym olejkiem eterycznym na świecie, prawdopodobnie ze względu na stosunkowo krótki czas zbioru surowców potrzebnych do produkcji oraz ze względu na dość skomplikowane metody produkcji.

Produkcja olejku różanego

Olejek różany jest wytwarzany dzięki technologii destylacji kwiatów, którą wynaleziono na początku IX w dawnej Persji. Już wtedy eksportowano wodę różaną do innych krajów, nierzadko dość odległych, takich jak np. Chiny; produkt sprzedawano także do Jemenu, Egiptu i krajów Maghrebu. Właściwy olejek różany nauczono się wytwarzać w ok. XVII w. Zazwyczaj do produkcji olejku wykorzystywane są kwiaty róży damasceńskiej, nieco rzadziej róży białokwiatowej, stulistnej czy francuskiej. Kwiaty roślin są zbierane jeszcze przed świtem, w momencie, kiedy nie są otwarte; zbiory są w maju i czerwcu. Zebrane kwiaty są następnie przewożone do destylarni. Istotny jest fakt, że olejek różany może być produkowany z kilku rodzajów róż, ale w produkcji konkretnego produktu wykorzystywane są kwiaty pochodzące tylko od jednego gatunku – surowiec wykorzystywany w produkcji nie może być zmieszany.

Skład i właściwości olejku różanego

Olejek jest przezroczysty, ale jednocześnie ma delikatne zabarwienie od koloru jasnożółtego do zielonkawego. Zapach jest podobny do zapachu róży. Dokładny skład olejku może różnić się w zależności od gatunku róży wykorzystanej do produkcji oraz od samej metody destylacji.

Jeśli chodzi o same płatki róży, zawierają one witaminę C, karoten, witaminy z grupy B oraz witaminę K.

Olejek różany zastosowanie

Olejek różany jest stosowany przede wszystkim jako samodzielny zapach perfumeryjny lub jako dodatek do takiego zapachu. Może być również stosowany jako olejek eteryczny, który dodaje się do kąpieli – wykazuje działanie relaksujące i rozluźniające mięśnie. Jako dodatek do innego olejku bazowego olejek różany może być wykorzystany także przy masażu. Rozgrzewa i pobudza krążenie krwi. Ma też właściwości przeciwbólowe, co jest istotne przy wykonywaniu masażu.

W kosmetyce olejek różany jest też wykorzystywany jako składnik preparatów np. do mycia twarzy. Poprawia koloryt skóry i jej elastyczność, łagodzi też podrażnienia. Reguluje wydzielanie sebum i utrzymuje na odpowiednim poziomie. Zalecany jest zwłaszcza przy cerze suchej ze względu na właściwości nawilżające.

Olejek różany jest wykorzystywany także przy aromatyzacji powietrza. Jest używany w kominkach aromatycznych i lampkach, jest także składnikiem nawilżaczy powietrza. Może być tym samym wykorzystywany w aromaterapii, także ze względu na swoje właściwości relaksujące.

Olejek różany może być stosowany wyłącznie zewnętrznie, co oznacza, że pod żadnym pozorem nie należy go spożywać ani dodawać do posiłków jako jeden ze składników. Olejek różany w formie perfumeryjnej i jako produkt do aromaterapii nie powinien być wykorzystywany przez dzieci.