Kategorie


24 96
24 96

Parafina

O kosmetycznych właściwościach parafiny można mówić naprawdę długo. Nie bez powodu jest składnikiem wielu kremów czy balsamów nawilżających. Warto pamiętać o tym, że jest ona stosunkowo tania, co z kolei oznacza, że skuteczne kosmetyki wcale nie muszą być drogie. Jakie właściwości ma parafina i co warto o niej wiedzieć?

Parafina: charakterystyka

Parafina to tak naprawdę pochodna ropy naftowej. Co istotne, ma ona zdolność magazynowania sporych ilości ciepła, które ulatniają się z niej niezwykle powoli. Można wyróżnić trzy podstawowe typy oleju parafinowego – parafinę ciekłą, miękką (topniejącą w temperaturze 45-50 stopni Celsjusza) i twardą (topniejącą w temperaturze 60 stopni Celsjusza). Stosuje się ją przede wszystkim do rozgrzania ciała i usprawnienia krążenia w naczyniach krwionośnych. Co ciekawe, lepsze krążenie to także lepsze natlenienie komórek, a ponadto – zmniejszenie ilości toksycznych substancji znajdujących się we krwi. Podobnie jest zresztą w przypadku narządów – pod wpływem ciepła z narządów usuwane są toksyny, które powstały podczas infekcji. Nic dziwnego, że parafina znajduje zastosowanie w wielu przypadkach.

Do czego wykorzystywana jest parafina?

Będzie to zależało od jej formy. Na przykład parafina ciekła jest stosowana jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga w zmiękczeniu mas kałowych zalegających w jelitach, ma właściwości przeczyszczające. Okłady z jej wykorzystaniem są stosowane na blizny, przy dolegliwościach stawów , a także przy ogólnym leczeniu kończyn (chociaż w ośrodkach uzdrowiskowych organizuje się np. kąpiele parafinowe, które polegają na zanurzeniu w wodnym roztworze całego ciała). Parafina ma również mnóstwo właściwości kosmetycznych i najczęściej znajduje zastosowanie właśnie w tej branży. Po pierwsze chroni skórę – po zastosowaniu kosmetyku, który ma w składzie olej parafinowy, na skórze tworzy się cienka warstwa ochronna, która dodatkowo zapobiega utracie wilgoci. Dodatkowo parafinę stosuje się przed lub po masażu, dzięki czemu efekt jest znacznie lepszy. Najczęściej jednak jest wykorzystywana do pielęgnacji dłoni, twarzy i stóp – zapobiega pierzchnięciu skóry (co jest szczególnie ważne zimą). Ze względu na mnogość możliwych zastosowań, parafina znajduje się w składzie wielu kosmetyków.