Reishi

Grzybki reishi to jeden z klasycznych składników medycyny chińskiej, wykorzystywany już od czasów starożytnych dynastii Han. Uznawane za magiczne, zbierane przy wilgotnych brzegach. Informacje na temat reishi odnaleźć można w wielu źródłach, których historia sięga setek lat przed naszą erą. W sztuce Azji reishi symbolizują silne zdrowie, długowieczność, co zresztą znalazło odzwierciedlenie w cudownych talizmanach chroniących przed chorobą – szczególnie że chińska bogini Guanyin przedstawiana była jako kobieta trzymająca w dłoniach reishi.

24 96
24 96

Czym dokładnie jest reishi i jakie ma zastosowanie?

Reishi, a konkretniej – Lingzhi – to grzyb należący do gatunku Ganoderma. Czerwonawy, przypominający swoim kształtem nerki. Typowo spotyka się go w wilgotnych siedliskach, szczególnie na korze oraz u podstawy drzew – głównie klonu. Jest to jednocześnie bardzo rzadki grzyb –, przez co w chińskiej medycynie był uznawany za wyjątkowe znalezisko, swoisty dar od losu.

Wśród gatunków należy wyróżnić dwa gatunki: Ganoderma lucidum oraz Ganoderma tsugae. Gatunki te spotkać można nie tylko na Dalekim Wschodzie, ale i w wielu krajach klimatu umiarkowanego. Słowo reishi pochodzi bezpośrednio z japońskiego, będąc tamtejszą transkrypcją oryginalnej nazwy zapisanej chińskimi znakami (靈芝).

Od tysięcy lat reishi stosowane jest jako składnik kulinarny – często w formie płynnego ekstraktu lub proszku. Tradycyjnie z wysuszonych oraz zmielonych grzybów sporządza się lekko gorzkawy napar. Oprócz kapsułek, proszków i tabletek, jest on również stosowany jako dodatek do kawy i herbaty.

Oferowane przez naszą aptekę suplementy diety zawierające reishi dostępne są pod postacią kapsułek, tabletek oraz płynnego ekstraktu w kroplach.

Co zawierają reishi i jakie mają działanie?

Reishi lub po polsku – lakownica żółtawa – to grzyb łączący wiele substancji o działaniu biologicznym. Szczególnie zwracają uwagę komponenty steroidowe (przypominające ludzkie hormony – w tym hormony płciowe), wśród których wyróżnić można m.in. kwas ganoderowy.

Oprócz tego reishi zawierają związki polisacharydowe – np. alfa i beta glukany, alkaloidy i kumarynę.

Sproszkowane zarodniki grzyba reishi wykazują działanie wspierające układ odpornościowy – szczególnie w infekcjach i schorzeniach zapalnych. Dodatkowo najprawdopodobniej ze względu na zawartość steroli, reishi wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Na tych korzyściach nie koniec, reishi wspomaga utrzymanie prawidłowej pracy układu krążenia. Osoby starsze szczególnie docenią reishi nie tylko ze względu na prosercowe działanie składników ekstraktu, ale i znane od tysięcy lat i uznane współcześnie właściwości pobudzające siły witalne wyczerpanego organizmu.

Reishi to składnik, którego historia sięga czasów daleko poprzedzających naszą cywilizację. Niektórzy uważają, że grzyby te wykorzystywane są w chińskiej medycynie od 4 tysięcy lat! Patrząc na długowieczność Azjatów, bogactwo źródeł historycznych na temat reishi, jego rolę w chińskiej medycynie i symbolikę nieskończoności oraz nieśmiertelności, nie sposób nie zainteresować się ekstraktem z tych grzybów, dostępnym pod postacią bezpiecznych i wygodnych stosowaniu suplementów diety.