Aronia - skąd się bierze?
Krzewy aronii przywędrowały z Ameryki Północnej, gdzie klimat zbliżony do naszego uodpornił je na trudne warunki atmosferyczne Europy. W Polsce aronię uprawia się od lat 70. XX wieku – roślina ta dobrze zaaklimatyzowała się w naszym regionie. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów aronii. Czarne, cierpkie owoce bogate są w taniny, nadające im intensywny smak. Najczęściej spożywa się je w formie dżemów i soków, a także wytrawnych win. W sprzedaży dostępne są też suszone owoce, które można zaparzać w formie herbatek. Najwięcej związków aktywnych w suszu zawierają owoce liofilizowane.
Aronia - owoc bogaty w cenne witaminy
Owoce aronii są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i P. Witamina E to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach substancji (m.in. tokoferoli i tokotrienoli), będąca silnym przeciwutleniaczem. Radzi sobie dobrze ze stresem oksydacyjnym, wspiera funkcje poznawcze mózgu, utrzymuje w zdrowiu skórę, kości, serce i cały układ krwionośny. Wykazuje synergię w połączeniu z witaminą C i w kombinacji z nią oraz karotenoidami sprzyja zdrowiu oczu. Witamina P to inne określenie na rutynę, antyoksydant wzmacniający naczynia krwionośne. Małe, czarne owoce aronii kryją w sobie również witaminę B2 i B3, wpływające na kondycję skóry i włosów, a także układu nerwowego. Sok z aronii może być traktowany jako jedno ze źródeł kwasu foliowego, cennego dla kobiet planujących ciążę.
Sok z aronii w chorobach układu krążenia
Aronię powinny włączyć do swojej diety szczególnie osoby, które cierpią na choroby układu krążeniowego lub są na nie narażone. Owoce aronii zawierają szereg substancji, które odpowiadają za dobrą kondycję żył. Witamina C uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń, a kompleks bioflawonoidów działa synergicznie, zwiększając jej korzystne działanie. Związki te są przeciwutleniaczami – wykazują zdolność wymiatania szkodliwych wolnych rodników. W owocach aronii znajdują się antyoksydanty takie, jak epikatechina i glikozydy kwercetyny. W porównaniu do innych owoców znajduje się w niej najwięcej antocyjanów. Związki te chronią wzrok, normalizują metabolizm glukozy oraz poprawiają kondycję żył i tętnic. Jedynie osoby cierpiące na słabą krzepliwość krwi nie powinny sięgać po przetwory aroniowe.
Antyoksydanty a zdrowie człowieka
Antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze, czyli substancje naturalnie występujące w warzywach i owocach. Ich zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami (reaktywnymi formami tlenu) uszkadzającymi zdrowe komórki na szlaku stresu oksydacyjnego. Ich nadmierna ilość w organizmie przyspiesza procesy starzenia, a co za tym idzie, zwiększa się ryzyko pojawienia chorób układu krążenia i innych schorzeń określanych jako cywilizacyjne.
Źródłem antyoksydantów są głównie świeże owoce i warzywa bogate w witaminę Coraz E. Znajdzie się je w czarnych porzeczkach, soku z aronii, brokułach, brukselce, pomarańczach, szpinaku, orzechach, kiełkach pszenicy, marchewce i sałacie. Ze zwalczania reaktywnych form tlenu znane są także minerały, w tym m.in. selen, cynk znajdujące się w różnego rodzaju orzechach, ziarnach, łososiu i boczniakach. Nie mniej ważny jest koenzym Q10 występujący naturalnie w organizmie człowieka, ale również w rybach i roślinach strączkowych.