Działanie i właściwości soku z malin
Sok wyciśnięty z owoców stanowi esencję właściwości rośliny i zawiera wiele cenionych w fitoterapii związków. Malina jest owocem o niskiej zawartości węglowodanów. Błonnik wspiera trawienie i reguluje perystaltykę jelit. Sok z malin jest źródłem niezbędnych witamin i mikroelementów. Witamina A jest ważna dla oczu, pomaga zachować zdrową skórę. Witamina E to silny antyoksydant, prekursor syntezy kolagenu w komórkach. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, również bierze udział w tym procesie oraz niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Witamina K poprawia krzepliwość krwi, a jej niedobory grożą niekontrolowanymi krwotokami. Produkują ją naturalnie bakterie jelitowe, ale można uzupełnić ją także odpowiednią dietą. Suplementacja witaminy K wspomaga ochronę przed osteoporozą i skutkami nieprawidłowej gospodarki wapniowej. Witaminy z grupy B, takiej jak: tiamina, ryboflawina, niacyna i pirydoksyna – odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niacyna polepsza zdrowie skóry, pomaga utrzymać dobry stan błon śluzowych. Podobnie ryboflawina, która ponadto odgrywa rolę w metabolizmie żelaza i przyczynia się do zachowania właściwej ilości czerwonych krwinek.
Maliny są źródłem wapnia, co sprawia, że sok z tych owoców będzie cennym składnikiem diety dzieci i osób starszych. Zawartość żelaza jest przydatna w profilaktyce anemii. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, pomaga utrzymać równowagę elektrolitową, zdrowe kości i zęby. Jest także współodpowiedzialny za pełnienie prawidłowych funkcji psychologicznych. Potas, wspiera układ nerwowy oraz funkcjonowanie mięśni i utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Cynk bierze udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, Pierwiastek ten pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.
Sok malinowy w czasie infekcji
Poza przyjemnym smakiem i aromatem sok malinowy dostarcza wielu stymulujących organizm fitozwiązków. Kwasy organiczne takie, jak kwas cytrynowy i jabłkowy współtworzą komórkowy cykl Krebsa. Osoby nadwrażliwe na salicylany powinny zatem zrezygnować z jego spożywania, aby uniknąć wystąpienia niebezpiecznych dla zdrowia i życia reakcji alergicznych. Po sok z malin warto sięgać szczególnie w okresie wzmożonej aktywności wirusów i bakterii chorobotwórczych.