24 96
24 96

Stevia

Cukier jest jednym z najpopularniejszych źródeł energii życiowej, jednak jego nadmiar prowadzi do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Najczęściej spotykanymi przypadłościami są: otyłość, nadciśnienie, anemia, a także próchnica zębów. Cukier biały jest szczególnie niebezpieczny dla diabetyków. Z myślą o nich, a także o wszystkich tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla tej popularnej substancji słodzącej, są słodziki. To zamienniki cukru, których smak zachowuje naturalną słodycz. Pochodzą z roślin oraz owoców lub są otrzymywane na drodze odpowiednich reakcji chemicznych. Na liście naturalnych słodzików znajdują się takie substancje pochodzenia naturalnego jak: stevia, ksylitol, agawa czy melasa z karobu. Wszystkie z nich cechuje słodki smak, skutecznie imitujący cukier.

Dlaczego warto sięgnąć po słodziki?

Słodziki pozwalają ograniczyć ilość spożywanych kalorii, co nie tylko umożliwia utrzymać optymalną masę ciała, ale również wspomaga proces odchudzania. Ponadto produkty takie jak słodziki cechuje niski indeks glikemiczny, co zapobiega nagłym skokom cukru, które są wyjątkowo niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę. Wyeliminowanie cukru z codziennej diety poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Pozwala to również skutecznie zapobiec jego zakwaszeniu. Unikanie białego cukru pozytywnie wpływa na stan uzębienia, a także zapobiega również powstawaniu próchnicy.

Stevia — jakie właściwości kryje ta roślina?

Stevia, bo tak brzmi oryginalna nazwa rośliny, pochodzi z Ameryki Południowej. Swój słodki smak zawdzięcza obecności glikozydów stewiolowych: rebaudiozydu A i stewiozydu. Suplementy diety na bazie stevii (łac. Stevia rebaudiana) są łatwo rozpuszczalne w wodzie. Ponadto stevia jest odporna na działanie wysokich temperatur, co sprawia, że może być z powodzeniem wykorzystywana do słodzenia wypieków. . Stevia to doskonały dodatek do żywności, który nie tylko urozmaica jej smak, ale przede wszystkim jest polecana dla diabetyków.

Jak zastąpić cukier?

Nie od dziś uważa się, że cukier ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, a w szczególności jego nadmiar. Dodajemy go do kawy, wypieków i różnego rodzaju potraw. Niestety coraz częściej jest on zastępowany przez syrop glukozowo-fruktozowy i znajduje się w wielu produktach, które spożywamy, na co dzień. Z myślą o wszystkich tych, którzy w sposób świadomy chcą zadbać o swoje zdrowie powstały rozmaite alternatywy pochodzące wprost z natury. Najpopularniejszymi z nich są: agawa, stewia czy ksylitol.

Czy stewia może skutecznie zastąpić cukier?

Warto przyjrzeć się bliżej jednemu z popularnych zamienników cukru, jakim jest stewia. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Wyróżnia ją bardzo słodki smak i łatwa rozpuszczalność w wodzie. Producenci słodzików chętnie korzystają z właściwości, jakie zawiera stewia Ponadto produkty słodzone stewią są w pełni bezpieczne dla diabetyków. Dzięki temu chorzy na cukrzycę nie muszą rezygnować ze słodyczy i mogą rozkoszować się smakiem różnorodnych przysmaków i potraw. Dotyczy to również ciast oraz innych dań wymagających pieczenia. Warto dodać, że stewia jest odporna na działanie wysokiej temperatury, nie tracąc przy tym swoich walorów odżywczych. Stewia skutecznie zastępuje cukier, imitując jego smak.

Stewia cena

Wiele osób uparcie tkwi w przekonaniu, że stewia, jako alternatywa dla cukru jest bardzo drogim, a wręcz luksusowym produktem. Jest to błędne myślenie. Często jest również wynikiem tego, iż nie zdajemy sobie sprawy ile pieniędzy tak naprawdę wydajemy na cukier. Preparaty, w których znajduje się stewia są wydajne. Naturalna słodycz, zdecydowanie bardziej intensywna niż ma to miejsce w przypadku cukru, sprawia, że częściej wybierana jest stewia Cena preparatów, w których się znajduje jest zróżnicowana i uzależniona od postaci, w jakiej występuje. Produkty mogą przybierać formę: proszku, płynu lub tabletek i charakteryzują się różną pojemnością. Jej wybór jest podyktowany naszymi indywidualnymi preferencjami. Słodziki i płyny są znacznie częściej stosowane do różnego typu napojów, natomiast forma proszkowa lepiej sprawdza się w przypadku różnego rodzaju potraw.