Przyspieszanie metabolizmu i spalanie tłuszczu z Therm Line
Therm Line to suplement diety, który zaliczany jest do tak zwanych spalaczy tłuszczu. Wpływają na to zawarte w nim substancje. W suplemencie zagościł między innymi ekstrakt z pieprzu cayenne, który wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Zielona herbata znana jest jako silny antyoksydant, który świetnie radzi sobie ze zwalczaniem wolnych rodników, wpływając na opóźnienie procesów starzenia, ochronę przed rozwojem wielu schorzeń, ale i przyspieszenie metabolizmu oraz zmniejszanie apetytu.
W Therm Line występuje ekstrakt z pokrzywy. W roślinie tej zawartych jest sporo witamin i minerałów. Wykazuje ona działanie moczopędne, dlatego organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonej wody, a nierzadko to jej zatrzymanie w ciele znajduje swoje odzwierciedlenie w niezadowalającej masie ciała.
W wielu popularnych spalaczach tłuszczu występuje kofeina. Zawiera się ona również w suplemencie Therm Line. Kofeina nie powoduje odchudzania, ale wspomaga ten proces, ponieważ przyspiesza przemianę materii i na krótki czas hamuje apetyt. Działa również pobudzająco na organizm, dzięki czemu zastosowanie jej w odpowiednich dawkach pozwala na wykonanie intensywniejszego i dłużej trwającego treningu. Kofeina to alkaloid, który niweluje zmęczenie psychiczne i fizyczne, dlatego szybciej podejmowane są kolejne jednostki treningowe.
W pieprzu kajeńskim występuje kapsaicyna. Jej działanie polega na pobudzeniu do wytwarzania białek stymulujących termogenezę. W organizmie wzrasta ilość wytwarzanej energii, czyli dochodzi do spalania kalorii. Kapsaicyna wpływa ponadto na hamowanie nadmiernego apetytu oraz zmniejszanie spożycia kalorii.
Sinetrol i chrom
W suplemencie Therm Line znajduje się opatentowana formuła, bazująca na kompleksie z ekstraktów roślinnych – czerwonej pomarańczy, pomarańczy, grejpfrucie i guarany.
Chrom zawarty w składzie niektórych odmian preparatu Therm Line, w organizmie występuje w ilościach śladowych, ale bierze udział w wielu ważnych procesach, w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a do tego stanowi część składową wielu enzymów trawiennych. Jego niedobory mogą pośrednio skutkować problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.