Tran Mollers – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tran to koncentrat z oleju, który pozyskuje się z wątroby dorsza lub innych ryb, a także tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich. Stanowi on źródło wielu substancji odżywczych takich jak witaminy A, D oraz E i dostarcza cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Jednym z powszechnie stosowanych tego typu produktów jest Tran Mollers polecany szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania, osobom starszym, jak i tym, które potrzebują wzmocnienia lub cierpią na niedobór witamin. Produkt dostępny jest w formie płynu lub kapsułek. Tran Mollers dla dzieci występuje również w kształcie żelowych rybek o różnych smakach.

24 96
17,89
Data ważności produktu: 2019-12-31
14,99
Data ważności produktu: 2019-10-31
25,49
Data ważności produktu: 2019-11-30
18,99
Data ważności produktu: 2019-12-31
24 96

Tran Mollers – skąd pochodzi?

Norwegia to kraj stanowiący ojczyznę oleju z wątroby dorsza. Tu również rozpoczęła się historia Tranu Mollers, z którą bezpośrednio związany jest Peter Joachim Möller, farmaceuta. W wyniku swoich obserwacji odkrył on, że ludzie zamieszkujący tereny wzdłuż wybrzeża i regularnie spożywający tran, rzadziej zapadają na różnego rodzaju infekcje. W związku z tym postanowił jako pierwszy rozpowszechnić przyjmowanie tranu w celach zdrowotnych. Efektem tego postanowienia było założenie w 1854 roku fabryki na Lofotach, w której ten norweski farmaceuta opatentował proces oczyszczania i produkcji oleju z wątroby dorsza. Wprowadził wówczas metodę polegającą na wykorzystywaniu pary w celu ekstrakcji tranu, co pozwala zachować w jego składzie cenne składniki odżywcze. Ówczesne sposoby produkcji pozostały w dużej mierze niezmienione do dziś. Wciąż udoskonalana jest jednak technologia przetwarzania oleju rybnego, dzięki czemu Tran Mollers ceniony jest za wysoką jakość oraz przyjemny smak i zapach.

Co daje nam tran?

Właściwości tranu mają ścisły związek z zawartymi w nim nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega-3 w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Mają one wpływ na prawidłowe funkcjonowanie serca. Kwas DHA przyczynia się również do utrzymania właściwej pracy mózgu oraz pozwala zachować dobry wzrok. O ile zwykle dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość Omega-6, o tyle często cierpimy na niedobór Omega-3. Aby pozbyć się deficytu, powinniśmy wzbogacić dietę o tłuste ryby oraz zielone warzywa. Możemy również sięgnąć po Tran Mollers, który jest bogaty także w witaminy A i D. Pierwsza z nich odpowiada między innymi za zdrowie skóry, funkcjonowanie układu immunologicznego oraz utrzymanie prawidłowego metabolizmu żelaza. Druga zaś znana jest ze swojego wpływu na kości i mięśnie. Nie dziwi zatem fakt, że tran polecany jest zarówno dla młodszych, jak i starszych osób. Szczególnie przydaje się w okresie dorastania, kiedy ciało podlega fazie wzrostu i wykazuje zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Wówczas warto sięgnąć po Tran Mollers dla dzieci dostępny w postaci płynu lub przyjaznych żelowych rybek. Preparat ten przeznaczony jest również dla osób osłabionych chorobą lub w trakcie rekonwalescencji.

Dlaczego Tran Mollers?

Tran wielu z nas może kojarzyć się przede wszystkim z wielorybami i nieprzyjemnym smakiem oraz zapachem. Warto wiedzieć jednak, że dzisiejsze produkty tego typu wytwarza się zazwyczaj z wątroby dorsza, a ich przyjmowanie nie stanowi problemu takiego jak przed laty. Tran Mollers jest dostępny w trzech smakach: owocowym, cytrynowym oraz naturalnym – dwa pierwsze są szczególnie polecane dla dzieci i osób rozpoczynających suplementację olejem z wątroby dorsza. Alternatywą dla płynnej postaci suplementu jest tran w kapsułkach Mollers.