Tryptofan

Niewiele osób słyszało o tryptofanie, mimo że to aminokwas wspomagający wiele procesów w naszym organizmie. Co więcej, nie jest on wytwarzany w ludzkim ciele, dlatego konieczne jest umieszczenie go w naszej diecie. Tryptofan jest zresztą dostępny w postaci suplementu, który można regularnie przyjmować. Dlaczego suplementacja tego aminokwasu jest taka ważna?

Tryptofan: właściwości, zastosowanie

Tryptofan należy do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są wytwarzane przez nasz organizm. Jednocześnie ze względu na to, jak dużą rolę odgrywa w wielu procesach, jesteśmy zmuszeni dostarczyć go do organizmu przy pomocy zbilansowanej diety. Dlaczego jest dla nas tak istotny?Po pierwsze – tryptofan bierze udział w procesie serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”; serotonina wywiera ogromny wpływ na nasze samopoczucie Po drugie, jego obecnośćwspomaga utrzymanie równowagi emocjonalnej i zapewnia zdrowy sen.

Kiedy warto sięgnąć po tryptofan?

Tryptofan powinien być dostarczany do organizmu w odpowiednich ilościach. Aminokwas występuje niektórych produktach żywnościowych, takich jak pestki dyni, otręby owsiane, jajka, cielęcina czy tuńczyk. Nie zawsze jednak istnieje możliwość dostarczenia wystarczającej ilości tryptofanu wyłącznie dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie; czasami konieczne jest sięgnięcie po tryptofan w postaci suplementu diety. Należy przy tym pamiętać, by nie przekraczać zalecanej dziennej dawki preparatu i że tryptofan w kapsułkach nie może stać się zamiennikiem zbilansowanej diety. Jego przyjmowanie zaleca się w szczególności osobom, które zmagają się na co dzień z wahaniami nastroju i zaburzeniami snu.