Niacyna

Witamina B3, zwana także niacyną, witaminą PP lub kwasem nikotynowym, pełni istotną rolę w codziennym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu i jest przez niego produkowana. Nie stanowi to jednak ilości wystarczającej do pokrycia jego właściwego zapotrzebowania – dlatego należy dostarczać ją także z pożywieniem czy suplementami. Stanowi bowiem element niezbędny dla naszego zdrowia. Niacyna jest bezpośrednio związana z przebiegającymi w naszym ciele procesami metabolicznymi, biorąc czynny udział w procesie trawienia tłuszczy, białek i węglowodanów. Udowodniono także dodatni wpływ niacyny na system nerwowy.

Czym grozi niedobór niacyny?

Ryzyko deficytu witaminy B3 w organizmie obejmuje głównie osoby niedożywione lub przestrzegające źle zbilansowanej, opartej na dużej ilości cukru diecie. Może wystąpić także w przypadku nadmiernego spożywania alkoholu lub długotrwałego przyjmowania leków przeciwgruźliczych. W przypadku, gdy niacyna występuje w naszym organizmie w niewystarczającej ilości, mamy do czynienia z awitaminozą, objawiającą się najczęściej, ogólnym osłabieniem organizmu i biegunką, której mogą towarzyszyć inne objawy zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego. Osoby, u których stwierdza się niedobór witaminy PP, mogą narzekać także na dolegliwości natury psychicznej, takie jak objawy depresji czy nerwicy: ogólne pogorszenie samopoczucia, lęki, czy problemy z koncentracją.

Jak suplementować witaminę B3?

Wiele ogólnodostępnych produktów spożywczych stanowi naturalne źródła witaminy PP. Niacyna występuje nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (zwłaszcza w drobiu czy wieprzowinie oraz rybach), ale także w produktach roślinnych – szczególnie bogate są w nią orzechy arachidowe, biała fasola, ziemniaki i produkty zbożowe. W przypadku diety, która nie jest w stanie go pokryć, zaleca się stosowanie suplementów bogatych w witaminę B3. Jej wchłanianie może zostać przyspieszone przez jednoczesne przyjmowanie witaminy C, witamin z grupy B oraz chromu i fosforu. Niacyna nie powinna być jednak suplementowana przez osoby zmagające się z cukrzycą oraz ciężarne i karmiące kobiety.