Woda różana: jak powstaje?
Woda różana zwana jest także wodą kwiatową i hydrolatem. Powstaje na skutek destylacji płatków róży z parą wodną – jest produktem ubocznym tego procesu, ponieważ głównym celem destylacji jest uzyskanie stężonego olejku eterycznego. Do produkcji wody różanej wykorzystuje się trzy gatunki róży: damasceńską, stulistną oraz francuską, przy czym w przeważającym stopniu – różę damasceńską. Powstała ona ze skrzyżowania róży francuskiej z różą piżmową, w Europie stała się powszechna w XVII w. Uprawia się ją głównie w Bułgarii i Turcji, a także w Pakistanie, Indiach, Chinach czy Rosji. Pierwotnie woda różana była produkowana głównie w krajach arabskich, obecnie jest popularna niemal na całym świecie. Sam proces destylacji płatków róży jest kosztowny, ponieważ do uzyskania litra wody różanej potrzeba około 5 ton płatków.
Właściwości i zastosowanie wody różanej
Woda różana jest źródłem witaminy A, B, C i E. Zawiera także bioflawonoidy, m.in. kwercynę. Witamina A wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Witamina C przyczynia się z kolei do powstawania kolagenu, czyli nierozpuszczalnego w wodzie białka wapniowego, które jest głównym składnikiem skóry, ścięgien i kości. Witamina C jest również antyoksydantem i działa przeciwstarzeniowo (dotyczy to zwłaszcza wyglądu zewnętrznego). Pomaga także w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Do antyoksydantów należy również witamina E. Bioflawonoidy z kolei, tak jak witamina C i E, wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagają także system odpornościowy. Woda różana jest stosowana do pielęgnacji twarzy, może być również wykorzystywana przy przygotowywaniu aromatycznych, relaksacyjnych kąpieli. W formie kosmetyku może posłużyć do usuwania makijażu czy kojenia zaczerwienienia powstających na skórze. Doskonale sprawdza się także w roli środka zapobiegającego puszeniu się włosów.