Agar – co to jest?
Agar-agar to wegańska substancja stosowana w kuchni roślinnej jako zamiennik żelatyny. Jest używana także w przemyśle kosmetycznym – na przykład jako składnik kremów oraz pianek do golenia. Ponadto, znajduje zastosowanie także w chemii, fotografii i farmacji.
Agar pozyskuje się z glonów morskich – gatunku krasnorostów występujących głównie u wybrzeży Japonii. Można go kupić w formie proszku oraz granulatu jak i włókien, sztabek czy płatków. Jest przezroczysty, nie ma zapachu i smaku.
Agar spożywczy – zastosowanie i właściwości
Agar-agar, dzięki swoim właściwościom żelującym i spęczniającym, jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jak i w domowej kuchni. Używa się go jako zagęstnika przy produkcji słodyczy takich jak dżemy, galaretki, żelki czy ptasie mleczko.
Substancja w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast rozpuszcza się w temperaturze około 90-100°C. W 40-50°C tężeje, tworząc rodzaj żelu. Agaru nie trzeba więc wstawiać do lodówki, a deser przygotowany z pomocą tego składnika nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.
Stosowanie produktu w kuchni jest wygodnym rozwiązaniem, ponieważ w razie potrzeby po zastygnięciu można go ponownie podgrzać i rozrzedzić lub zagęścić, dodając więcej proszku. Możemy więc bez konsekwencji z nim eksperymentować. Warto wspomnieć o jeszcze jednej cesze agaru spożywczego: jest on odporny na gotowanie.
Dzięki swoim właściwościom, agar-agar bywa nazywany roślinnym odpowiednikiem żelatyny.
Wskazówki przed użyciem
- Agar-agar może stosować każdy, kto nie jest na niego uczulony.
- Odpowiedni dla diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- Produkt należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
- Substancja jest oznaczona numerem E406.