Poradnik
Agar-agar

Agar-agar

Agar-agar – naturalna substancja żelująca do żywności

Agar-agar to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, która znalazła swoje zastosowanie między innymi w kuchni. Jest przeznaczona dla wegetarian i wegan. Stosują ją także osoby wykluczające ze swojej diety żelatynę. Dzięki agarowi spożywczemu każdy może przygotowywać smaczne desery i to bez stosowania produktów odzwierzęcych. Dostępny w asortymencie Gemini pod postacią proszku.

Znalezione produkty : 0
Pozycjonowanie produktów
Zasady pozycjonowania produktów

Wyniki wyszukiwania prezentowane są w oparciu o wiele kryteriów, z których każde ma inną wagę. Najistotniejsze to: kategoria produktu, producent, marka oraz nazwa produktu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółach.

Sortowanie
1 - 0 z 0 produktów

Agar – co to jest?

Agar-agar to wegańska substancja stosowana w kuchni roślinnej jako zamiennik żelatyny. Jest używana także w przemyśle kosmetycznym – na przykład jako składnik kremów oraz pianek do golenia. Ponadto, znajduje zastosowanie także w chemii, fotografii i farmacji.

Agar pozyskuje się z glonów morskich – gatunku krasnorostów występujących głównie u wybrzeży Japonii. Można go kupić w formie proszku oraz granulatu jak i włókien, sztabek czy płatków. Jest przezroczysty, nie ma zapachu i smaku.

Agar spożywczy – zastosowanie i właściwości

Agar-agar, dzięki swoim właściwościom żelującym i spęczniającym, jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jak i w domowej kuchni. Używa się go jako zagęstnika przy produkcji słodyczy takich jak dżemy, galaretki, żelki czy ptasie mleczko.

Substancja w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast rozpuszcza się w temperaturze około 90-100°C. W 40-50°C tężeje, tworząc rodzaj żelu. Agaru nie trzeba więc wstawiać do lodówki, a deser przygotowany z pomocą tego składnika nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.

Stosowanie produktu w kuchni jest wygodnym rozwiązaniem, ponieważ w razie potrzeby po zastygnięciu można go ponownie podgrzać i rozrzedzić lub zagęścić, dodając więcej proszku. Możemy więc bez konsekwencji z nim eksperymentować. Warto wspomnieć o jeszcze jednej cesze agaru spożywczego: jest on odporny na gotowanie.

Dzięki swoim właściwościom, agar-agar bywa nazywany roślinnym odpowiednikiem żelatyny.

Wskazówki przed użyciem

  • Agar-agar może stosować każdy, kto nie jest na niego uczulony.
  • Odpowiedni dla diety wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Produkt należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
  • Substancja jest oznaczona numerem E406.
Dołącz do nas
Facebook logo Instagram logo
Pobierz aplikację Recepta Gemini
Rezerwuj wygodnie w aplikacji, odbieraj w pobliskich aptekach!
Google Play logo
Gemini
Regulaminy
Pomocne linki