Właściwości amli
W Indiach amla uznawana jest za środek na długowieczność, wykazujący właściwości przeciwstarzeniowe. Chroni ona żywe komórki przed procesami oksydacji i uszkodzeniem DNA, działając jako antyoksydant. Utlenianie komórkowe to proces, podczas którego dochodzi do uwolnienia wolnych rodników, czyli czynników przyczyniających się m.in. do przedwczesnego starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, znane są ze swojego działania zwalczającego wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu, będąc jedną z przyczyn szybszego starzenia się organów i zwiększających ryzyko powstawania wielu chorób, w tym nowotworów oraz schorzeń układu krążenia.
Wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu (RFT) posiadają minimum jeden niesparowany elektron. Cechują się dużą reaktywnością, przez co uszkadzają zdrowe komórki organizmu. Należy jednak podkreślić, że RFT są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania komórek, a ich negatywne działanie jest wynikiem nadmiernej ich kumulacji. Ryzyko ich nadprodukcji rośnie w wyniku długotrwałej ekspozycji na promieniowanie słoneczne, dym papierosowy, zanieczyszczone powietrze, przetworzoną żywność oraz niektóre leki. Antyoksydanty dostarczają wolnym rodnikom brakującego elektronu, sprawiając tym samym, że nie są one już szkodliwe i zostają wydalone z organizmu. Przeciwutleniacze dzieli się na egzo- jak i endogenne, przy czym te pierwsze należy dostarczyć z pożywieniem lub za pomocą suplementów diety.
Do najpopularniejszych antyoksydantów zalicza się m.in.:
- witaminę E - nazywaną również "witaminą młodości". Obficie znajduje się w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach zbóż;
- witaminę C - której działanie pobudza syntezę kolagenu oraz zwiększa odporność organizmu;
- cynk - znajdujący się przede wszystkim w roślinach strączkowych;
- bioflawonoidy.