Karczoch zwyczajny
Popularność uprawy karczocha zwyczajnego wynika z faktu, że jest to roślina odporna na działanie patogenów. W jej składzie znaleźć można bowiem takie substancje jak seskwiterpeny oraz cynaropikryny. Wykazują one działanie szkodliwe na szkodniki, które zagnieżdżą się w karczochach.
Roślina ta dostępna jest w postaci zarówno soku, jak i herbatek oraz tabletek, na przykład Artichoke. W karczochach znajdujemy bogactwo flawonoidów, duże ilości potasu, witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E . Z pierwiastków wymienia się obecność magnezu, sodu, i wapnia. Cenne właściwości karczochy zawdzięczają ponadto zawartości cynaryny, inuliny i kwasu chlorogenowego.
Właściwości ekstraktu z karczocha
Ekstrakt z karczocha zawiera w swoim składzie inulinę. Wyciąg z tej rośliny może również wpływać na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz poziomu trójglicerydów.
Obecność substancji fenolowych ma znaczenie dla wychwytu reaktywnych form tlenu i wolnych rodników. Efektem jest ochrona przed oksydacyjnym uszkodzeniem białek, lipidów i DNA.
Składniki zawarte w karczochu zwyczajnym mogą być pomocne w łagodzeniu objawów towarzyszących rozstrojowi żołądka, pojawiających się w zespole jelita drażliwego, jak i charakterystycznych dla niestrawności.
Ekstrakt z karczocha a odchudzanie
Wysoka zawartość błonnika w ekstrakcie z karczocha pozwala uporać się z zaparciami i zaleganiem mas kałowych. Dzięki temu jest to środek możliwy do zastosowania na etapie redukcji masy ciała. Efekt ten można osiągać także ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, który ogranicza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym i stymuluje wykorzystanie wydzielania żółci, będącej niezbędną podczas trawienia tłuszczów i wchłaniania witamin.
Ze względu na mnogość właściwości wynikających z zawartości wymienionych substancji i związków, ekstrakt z karczocha znalazł swoje miejsce jako składnik suplementów na wątrobę, na przykład Artichoke, ale nie tylko.