Zamówienie wysyłamy w 4-5 dni roboczych
Kategorie

Kozieradka

Kozieradka

Nasiona kozieradki mają żółty kolor i charakterystyczny, wyrazisty aromat, podobny do bulionu drobiowego. Stosowane są jako przyprawa do dań, ale mają również interesujące właściwości lecznicze. Fitoterapeuci wskazują, że kozieradka pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy i lipidów we krwi. Roślina jest coraz szerzej stosowana przez sportowców ze względu na swoje anaboliczne własności.

Kozieradka lub inaczej grecka koniczyna uprawiana jest na terenie Europy Środkowej, basenu Morza Śródziemnego oraz Ameryki Północnej. Obecnie występuje najczęściej w wieloskładnikowych suplementach diety w postaci kapsułek, herbatek ziołowych, tabletek lub proszku. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest ciąża i okres karmienia piersią.

1 - 12 z 12 produktów

Kozieradka - nie tylko przyprawa

Nasiona tej rośliny nadają potrawom głęboki, bulionowy smak, w Azji znany jako umami. Doskonale komponuje się z serami oraz potrawami z roślin strączkowych. Jej nasiona wzbogacają naszą dietę w wiele cennych związków fitoaktywnych - warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Kozieradka jest źródłem fitosteroli (sitosterol), choliny, fosfolipidów, witaminy PP, F i B1, a także mikroelementów takich jak żelazo, fosfor, potas.

Sitosterole występujące w nasionach kozieradki wszechstronnie oddziałują na organizm ludzki. Między innymi normalizują działanie układu immunologicznego, wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu, biorą udział w metabolizmie cholesterolu, a także pomagają utrzymać w zdrowiu gruczoł prostaty.

Kozieradka dla sportowców

Osoby regularnie uprawiające sport są silnie narażone na stres oksydacyjny. Nasiona kozieradki zawierają m.in. saponiny steroidowe, wykazujące działanie anaboliczne, czyli poprawiające syntezę włókien mięśniowych. Dzięki temu zwiększa się odporność fizyczna, a efekty treningów mogą być szybciej widoczne. Kozieradka polecana jest w stanach osłabienia fizycznego oraz przy zaniku mięśni.

Wpływ kozieradki na układ pokarmowy

Stosowanie przetworów z kozieradki wywiera korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego i poprawia apetyt. Szybkie spożywanie posiłków, niedokładne gryzienie oraz stres są przyczynami problemów z trawieniem. Doustne przyjmowanie nasion z kozieradki wpływa również na gospodarkę lipidową. Zaleca się przyjmowanie produktów z tą rośliną w składzie przez osoby cierpiące na cukrzycę.

Kozieradka na skórę i włosy

Napary z niej cieszą się dużą popularnością wśród osób dbających o włosy. Substancje śluzowe obecne w nasionach tej rośliny nawilżają skalp i mogą okazać się pomocne w walce z łupieżem. Na rynku pojawiają się już kosmetyki z dodatkiem kozieradki - są to między innymi kremy do cery trądzikowej i szampony przeciwłupieżowe. Maskę z kozieradki wzmacniającą włosy można wykonać także w warunkach domowych. Wystarczy zmieszać zmielone nasiona tej rośliny z olejem kokosowym lub dodać je do ulubionej odżywki i zostawić na włosach na 15-20 minut, po czym obficie spłukać wodą. Produkt działa jeszcze lepiej pod termoizolacją w postaci czepka foliowego.