Zamówienie wysyłamy w 4-5 dni roboczych
Kategorie

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy (Acidum caprylicum) należy do grupy średniołańcuchowych (MCT) nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest on niewielkich rozmiarów cząsteczką, zbudowaną z ośmiu atomów węgla. Ma postać oleistej cieczy i spotkać go można m.in. w oleju kokosowym oraz oleju z ziaren palmowych. Pierwotna nazwa pochodzi od łacińskiego „caper”, czyli koza – wynika to z faktu, iż jest on jednym z podstawowych tłuszczów mlecznych u kóz oraz owiec. Inną nazwą kwasu kaprylowego jest kwas oktanowy.

1 - 5 z 5 produktów

Gdzie znaleźć można kwas kaprylowy?

Kwas kaprylowy występuje naturalnie w przede wszystkim w oleju kokosowym, oleju z pestek palmowca i miąższu kokosa.

Naturalną postacią tego kwasu jest bezbarwna, oleista ciecz.

Kwas kaprylowy odnaleźć można również w suplementach diety. W poniższej kategorii dostępne są zawierające go produkty w postaci kapsułek, tabletek oraz oleju.

Jakie właściwości posiada kwas kaprylowy?

Kwas kaprylowy należy do rodziny średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), wspomagających utrzymanie prawidłowej masy ciała i zahamowanie odkładania tkanki tłuszczowej – szczególnie w obrębie jamy brzusznej.

Kwas kaprylowy i inne MCT zwiększają wydatek energetyczny, w stosunku do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych

Organizm potrafi metabolizować kwas kaprylowy w ketonach. Oznacza to, że mozg jest w stanie czerpać energię z MTC właściwie natychmiast. Co ciekawe, robi również bez konieczności pobierania energii z węglowodanów.

To nie koniec korzyści kwasu kaprylowego - oprócz powyższych, działa on na organizm bardzo prozdrowotnie. Jego podstawowe działanie to rozpuszczanie błon drożdży typu Candida w jelitach, dzięki czemu ulegają one obumarciu. W efekcie odnotowuje się korzyści w stosunku do nadciśnienia tętniczego i stanów zapalnych jelit. Właśnie dzięki świetnemu wchłanianiu, stosowane są w niektórych krajach jako składnik emulsji do żywienia pozajelitowego (dożylnego).

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – m.in. kwas kaprylowy, stanowią zatem element żywienia osób z zespołami złego wchłaniania, zaburzeniami metabolicznymi i niedożywieniem. Są one szybko wchłaniane i niezwykle łatwo metabolizowane, dlatego też MCT wykorzystywane są m.in. jako rozpuszczalniki substancji leczniczych i smakowych.

Kwas kaprylowy – jak stosować?

Zalecenia dotyczące stosowania kwasu kaprylowego zależą od konkretnej postaci. Jak już wspomniano wyżej, w tej kategorii odnaleźć można produkty pod postacią kapsułek i oleju.

Bezwzględnie należy pamiętać o następujących kwestiach:

  • preparaty kwasu kaprylowego nie mogą stanowić substytutu zróżnicowanej diety
  • nie należy przekraczać maksymalnej jednorazowej/dobowej dawki preparatu, umieszczonej w ulotce lub na opakowaniu produktu
  • należy przechowywać produkty zgodnie z zaleceniami producenta – w suchym, chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci
  • należy zachować ostrożność w okresie ciąży i karmienia piersią!