Aminokwasy BCAA
BCAA są aminokwasami rozgałęzionymi, mającymi duże znaczenie dla wzrostu mięśni. Organizm nie jest w stanie wytwarzać ich samodzielnie. Stanowią ok. 30% białek mięśniowych, a w ich składzie znajduje się leucyna, izoleucyna i walina. Ich zadanie polega na uruchomieniu syntezy białek mięśniowych, polegającej na budowie nowych białek i odbudowie zniszczonych włókien. Dzięki temu dochodzi do przyrostu masy mięśniowej. Innymi słowy białka BCAA są odpowiedzialne za procesy energetyczne w organizmie. Należy je przyjmować przed treningiem, aby poprawić swoją wydolność, kiedy wyczerpią się inne zapasy energetyczne. BCAA chronią mięśnie przed rozpadem w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego, dlatego tak ważne jest, aby spożywać je przed mocnym treningiem. Dzięki podniesieniu ich poziomu przed i w trakcie wysiłku ryzyko katabolizmu białek mięśniowych zostanie zredukowane do minimum. Organizm zyskuje dostęp do aminokwasów, nie ma więc konieczności niszczenia własnych mięśni. Po zakończeniu ćwiczeń również należy przyjąć dawkę białek BCAA – to szybsza regeneracja po ciężkim treningu oraz osiąganie lepszych wyników sportowych.
Leucyna – największe zdolności anaboliczne
Suplementy na bazie BCAA zawierają w swoim składzie zwiększoną ilość leucyny, ponieważ jest to związek podstawowy przy budowaniu masy mięśniowej. Uruchamia syntezę włókien mięśniowych, wspiera działanie insuliny, co dzieje się wtedy, gdy organizm otrzyma odpowiednią dawkę węglowodanów i glutaminy. Wpływa też pozytywnie na wykorzystanie innych aminokwasów. Leucyna dostaje się do mięśni w formie nienaruszonej, ponieważ w odmienności od innych aminokwasów po absorpcji w jelitach trafia do wątroby, ale tam nie jest utylizowana. W tym procesie tkwi sekret przydatności tego związku do budowy masy mięśniowej.
Co więcej, leucyna hamuje także hormon stresu, czyli podczas wysiłku fizycznego nie są wypłukiwane z organizmu żadne cenne składniki, np. potas i magnez. Leucyna działa jeszcze silniej w czasie katabolizmu, dlatego właśnie wtedy może dojść do podobnej sytuacji. Może także dojść do nasilenia syntezy glukozy i zwiększenia odwapniania się kości.
Kiedy brakuje leucyny
Dzieje się to bardzo rzadko, np. w czasie ekstremalnych głodówek. Jej niedobór może objawiać się bólami i zawrotami głowy, osłabieniem mięśni czy obniżeniem nastroju.
Najlepsze efekty stosowania
leucyny są widoczne wtedy, gdy jej suplementacja jest połączona z wysoką podażą białek w diecie.