Zamówienie wysyłamy w 4-5 dni roboczych
Kategorie

Liście moringa

Liście moringa

Liście moringa – właściwości i zastosowanie

Cudowne drzewo lub drzewo długiego życia – moringa, bo to ją tak się nazywa, cechuje się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, a to wpływa na posiadane właściwości lecznicze. Moringa zaliczana jest do superżywności (superfoods), czyli kategorii produktów spożywczych uznawanych za najzdrowsze na świecie. Wykorzystywane są wszystkie jej części.

1 - 5 z 5 produktów

Moringa olejodajna – wyjątkowa roślina

Roślina ta pochodzi z Indii. Jej właściwości sprawiają, że znajduje swoje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Wykorzystywana jest także w kuchni i w kosmetyce. Każda część, w tym liście moringa, może być stosowane na rozmaite sposoby. Zarówno kwiaty, kora, jak i liście moringa, a do tego korzenie, w smaku przypominające chrzan, dostarczają wartościowych surowców do leków.

Ziarna są cenne ze względu na możliwość pozyskania z nich oleju. Kora przydaje się do wytwarzania lin i papieru. Powstające z całej rośliny odpadki sprawdzają się jako ekologiczny nawóz, natomiast w całości moringa może służyć w formie biomasy, do wytwarzania alternatywnej energii.

Moringa olejodajna wykazuje działania: odżywcze i wzmacniające, bowiem dostarcza do organizmu minerały w sporych ilościach oraz antyoksydanty.

Moringa olejodajna - wartości odżywcze rośliny

Liście moringa, ale i pozostałe części rośliny, obfitują w mangan niezbędny dla zachowania zdrowych kości i stawów. Chrom, a także bor, decydujący o prawidłowej gospodarce wapnia, fosforu i magnezu.

Warto również wspomnieć, że liście moringa, do tego kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9 oraz wszystkich esencjonalnych aminokwasów. Zawartość aż 46 przeciwutleniaczy pozwala zaliczyć moringę do produktów charakteryzujących się zdolnością do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników. Najważniejsze spośród obecnych antyoksydantów to zeatyna, salwesterol i chlorofil.

Liście moringa w kuchni i w kosmetyce

Młode liście moringa mogą być spożywane w podobnej formie co szpinak. W smaku przypominają rzeżuchę. Ususzone i zmielone nadają się za to jako dodatek do jogurtów, szejków, koktajli, sałatek czy zup. Z liści przyrządza się herbatę, która charakteryzuje się lekko słodkim smakiem. W kosmetyce swoje miejsce znajduje olejek z moringa, nadający się do pielęgnacji skóry, a także włosów. Może być również wykorzystany podczas masażu.

Tak cenne właściwości czynią z niej roślinę o szerokich możliwościach zastosowania.