Czym jest mięta pieprzowa?
Powstała w Anglii jako mieszaniec dwóch gatunków roślin - mięty zielonej i nadwodnej. Dopiero w XVIII w. rozpoczęto uprawę tego zioła na większą skalę. Roślina wyrasta na wilgotnych, ciężkich i świeżych glebach. Kwitnie w sezonie letnim - od lipca do sierpnia. Może osiągać wysokość do 90 centymetrów. Głównym składnikiem mięty jest mentol, który służy jako surowiec do produkcji past do zębów, środków spożywczych oraz produktów kosmetycznych. Bylina ta od lat uprawiana jest w Polsce.
Zastosowanie i działanie mięty pieprzowej
Roślina znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej cechą charakterystyczną jest przyjemny, orzeźwiający aromat. Surowiec, który jest następnie wykorzystywany, zbiera się z roślin niekwitnących, a następnie poddaje suszeniu w wysokich temperaturach.
Liście mięty pieprzowej pobudzają wydzielanie soków trawiennych, w tym głównie żółci. Dzięki tym właściwościom picie naparów łagodzi zaburzenia trawienia (w tym wzdęcia i niestrawność) i usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Olejek miętowy (eteryczny) działa relaksująco.
Mięta w postaci herbatki ziołowej - zalecane dawkowanie
Roślina najczęściej wykorzystywana jest w postaci suszu jako herbatka ziołowa. Torebkę z miętą należy zalać wrzącą wodą i parzyć przez około 5-10 minut pod przykryciem.
Susz z mięty należy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym w zamkniętym opakowaniu.
Przeciwwskazania do stosowania
Mięty nie zaleca się osobom uczulonym na poszczególne składniki preparatów. Nie stosować u kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Nie zaleca się podawania dzieciom poniżej 4. roku życia i osobom cierpiącym na kamienie żółciowe i refluks żołądkowo-przełykowy.
Przyczyny i zapobieganie wzdęciom i uczuciu sytości po posiłku
Uczucie pełności po spożyciu obfitego posiłku i niestrawność z tym związana są bardzo częstą przypadłością. Najczęściej jest to następstwem zaburzeń fizjologicznych czynności żołądka i jelita cienkiego. Symptomami mogą być również bóle w podbrzuszu, nudności i wymioty. Takie objawy w większości przypadków nie mają podłoża choroby metabolicznej. Przyczyn może być wiele, w tym:
- spożywanie zbyt ciężkich i tłustych posiłków,
- obfite porcje,
- zaburzenia mikroflory jelitowej,
- przewlekły stres,
- zaparcia,
- zaburzenia wchłaniania,
- choroba wątroby, trzustki, wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- zespół jelita drażliwego,
- infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
Wspomagająco w leczeniu większości z wyżej wymienionych czynników i chorób zaleca się stosowanie naturalnych herbatek ziołowych, wspomagających trawienie, w tym np. z mięty pieprzowej, rumianku, kopru włoskiego i kminku. Należy również pamiętać o spożywaniu potraw bogatych w błonnik, który ułatwia trawienie i oczyszcza jelita z zalegających resztek pokarmowych. Aby zmniejszyć porcje żywieniowe, zaleca się wypicie szklanki wody mineralnej na około 30 minut przed posiłkiem.