Kategorie

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Nazywany pospolicie mleczem mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale, ang. dandelion) jest jedną z najbardziej cenionych roślin leczniczych. Surowcem zielarskim są kwiaty oraz korzenie. Liście mają zastosowanie kulinarne jako składnik sałatek. Substancje goryczowe zawarte w roślinie stymulują wydzielanie soków żołądkowych i żółci wątrobowej. Mniszek lekarski bywa składnikiem ziołowych mieszanek odchudzających, odtruwających i detoksykujących. Zbiory mniszka przypadają na wczesną wiosnę. Kwiaty należy oczyścić i osuszyć w suchym miejscu.

Mniszek lekarski (dandelion) to pospolicie spotykana w Polsce roślina wieloletnia. Cenne składniki lecznicze kryją się w całej roślinie, ale w ziołolecznictwie szczególnie doceniane są kwiaty i korzeń. Żółte kwiaty stanowią pożytek pszczeli, przyczyniając się do powstawania miodu bogatego w prozdrowotne właściwości. Korzeń pomaga zachować w zdrowiu wątrobę i żołądek, wspiera naturalne oczyszczanie się organizmu. Ponadto wspomaga metabolizm cholesterolu. Fitoterapeuci zalecają pić napary i wywary z mniszka przy dolegliwościach ze strony układu moczowego i układu pokarmowego. Przetwory z kwiatu i korzenia tej rośliny są chętnie suplementowane przez diabetyków. Surowiec zielarski zawiera w swoim składzie fitosterole, karotenoidy, inulinę, flawonoidy.

Przeciwwskazania do spożywania mniszka lekarskiego

Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania produktów z mniszkiem lekarskim w składzie. Zalicza się do nich:

  • nadwrażliwość na surowiec,
  • kamica żółciowa,
  • choroby nerek,
  • niedrożność dróg żółciowych i jelit.

Jeśli stwierdzi się u siebie którykolwiek z wyżej przedstawionych schorzeń, przed przyjęciem produktu z dandelionem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Ze względu na brak badań, nie zaleca się stosowania u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

1 - 24 z 7 produktów

Mniszek wspomaga wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała, który odpowiada za usuwanie szkodliwych metabolitów wtórnych. Bez jej udziału człowiek szybko uległby zatruciu, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej sprawne funkcjonowanie. Narząd ten wywiera wpływ na cały proces trawienia. Wyciągi z mniszka lekarskiego wykazują działanie żółciopędne, wspierają prace wątroby oraz zapobiegają zastojom żółci w woreczku żółciowym. Picie naparów polecane jest w czasie stosowania diet odchudzających, ponieważ pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia metabolizm tłuszczów. Substancje gorzkie zawarte w kwiatach, zielu i korzeniu pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu trawienie przebiega sprawniej. Korzeń mniszka lekarskiego bogaty jest w składniki oddziałujące prebiotycznie. Tym samym uzupełnia korzystny wpływ na układ pokarmowy. Profilaktycznie zaleca się spożywanie syropu z mniszka lekarskiego mającego podobną konsystencję do miodu.

Mniszek usuwa nadmiar wody z organizmu

Opuchnięte nogi, cellulit wodny i ciągłe zatrzymywanie się wody w okolicach brzucha i ud to problemy wielu kobiet. Stojąca praca lub siedzący tryb życia sprzyjają powstawaniu obrzęków w dolnych partiach ciała. Niewłaściwa dieta, bogata w sód, także przyczynia się do tworzenia się opuchlizny. Niektóre substancje obecne w tej roślinie zdolne są do łączenia się ze szkodliwymi produktami metabolizmu i ułatwiają usuwanie ich z ustroju. Może to prowadzić do zmniejszania obrzęków. Mniszek lekarski (dandelion) działa więc kompleksowo, wspierając detoksykację organizmu.

Mniej znane działanie mniszka

Ziele mniszka lekarskiego kojarzy się z korzystnym wpływem na układ pokarmowy. Ten surowiec lekarski oddziałuje pozytywnie również na kondycję układu krwionośnego dzięki zawartości sitosteroli oraz antyoksydantów. Przeciwutleniacze chronią cały organizm przed starzeniem i degradacją dokonywaną przez wolne rodniki. Sitosterole natomiast normalizują funkcjonowanie układu immunologicznego, utrzymują zdrowie prostaty, a nawet pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.

Mniszek lekarski a mlecz polny

Dandelion bywa często mylony z mleczem polnym. Jednak warto pamiętać o tym, że nie jest to ta sama roślina. Ta druga nie jest jadalna i nie ma właściwości leczniczych. Różnią się ponadto wyglądem. Łodygi mniszka wyrastają z jednego miejsca i są pozbawione liści. Natomiast mlecz polny rośnie na pojedynczej łodydze i wyposażony jest w liście.