Kategorie

Olejek migdałowy

Olejek migdałowy

Jednym z częściej stosowanych składników w recepturze kosmetyków jest olejek migdałowy. Ceniony ze względu na bogactwo składników uzupełniających struktury skóry i włosów, takich jak trójglicerydy i kwasy tłuszczowe. Można go znaleźć w wielu różnych produktach: olejkach do kąpieli, szminkach, płynach do oczyszczania twarzy kremach nawilżających oraz pielęgnacyjnych na noc i w preparatach przeciwsłonecznych. Olej z migdałów działa jak balsam na skórę, nadając jej miękki i gładki wygląd. Stosowany w szamponach sprawia, że włosy są błyszczące i działa jak emulgator olejowo-wodny. Słodka odmiana jest olejem utrwalonym, dlatego wykorzystuje się ją do tworzenia baz kosmetycznych. Gorzki olej migdałowy jest uważany za olejek eteryczny, dlatego jest on na ogół stosowany ze względu na zapach, smak i właściwości aromaterapeutyczne.
Znalezione produkty: 2
Sortowanie:
Sortuj według
Vatika, olejek migdałowy do włosów, 200 ml - miniaturka zdjęcia produktu

Vatika, olejek migdałowy do włosów, 200 ml

20,49 zł
Lirene, kremowy żel do mycia twarzy, olejek migdałowy, 150 ml - miniaturka zdjęcia produktu

Lirene, kremowy żel do mycia twarzy, olejek migdałowy, 150 ml

15,59 zł

Olejek migdałowy - za co jest ceniony

Połączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin w oleju może przynieść korzyści przy stosowaniu zewnętrznym. Można go również stosować do ożywienia i odmłodzenia skóry. Pomoże wyrównać koloryt i poprawić cerę, nadając jej zdrowszy wygląd. Olejek migdałowy pomaga także chronić skórę przed słońcem, a także odwracać wszelkie uszkodzenia, które powstały na niej w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV. Zyskał też uznanie wśród kobiet jako środek na rozstępy. Można go stosować do zapobiegania ich rozprzestrzenianiu się, a także tworzeniu się nowych. Należy pamiętać, że zmiękczona skóra wytrzymuje rozciąganie bardziej niż ta, która jest wysuszona i nieodżywiona. Nakładanie go na ciało jest sprawdzonym sposobem na zatrzymanie wilgoci w naskórku i utrzymanie promiennego wyglądu przez cały dzień. Obecność kwasu oleinowego i linolowego wpływa na regenerację bariery ochronnej skóry, przez co jest ona bardziej odporna na działanie czynników zewnętrznych.  Dzięki temu olejek ze słodkich migdałów może być wykorzystywany jako produkt uzupełniający w przypadkułuszczycy,  atopowego zapalenia skóry i innych chorób o podłożu zapalnym.

Olejek migdałowy - czy wszyscy mogą go stosować?

Ten rodzaj oleju jest ogólnie uważany za bezpieczny w użyciu na skórę. Należy jednak pamiętać o pewnych środkach bezpieczeństwa. Osoby mające zdiagnozowaną alergię na orzechy powinny unikać jego stosowania. Jeśli mamy do czynienia z nim pierwszy raz, najlepiej jest zrobić test płatkowy przed nałożeniem produktu na twarz. Można go wykonać w prosty sposób, wylewając niewielką ilość olejku migdałowego po wewnętrznej stronie nadgarstka lub łokcia. Jeśli w ciągu kilku godzin nie będzie żadnych oznak zaczerwienienia, swędzenia, pieczenia lub obrzęku, można go bezpiecznie stosować na ciało.

W krajach arabskich i Indiach ten typ oleju jest powszechnie stosowany do pielęgnacji skóry niemowlaka. Można go stosować od już od pierwszych dni życia. Znany jest on jako naturalny emolient, zastępuje więc produkty dostępne w drogeriach., wspomaga likwidowanie ciemieniuchy. Może być też nakładany na pupę zamiast pudru czy kremu przeciwko odparzeniom pieluszkowym. Olej ze słodkich migdałów jest często zalecany przez dermatologów i lekarzy. Należy pamiętać, że czysty produkt nakładamy zawsze na wilgotną skórę. Możemy go używać samego lub w połączeniu z ulubionym kosmetykiem, np. kremem do twarzy czy balsamem do ciała.

Filtry

Marka
Producent
Cena
-
Działanie
Postać
Rodzaj skóry
Problem
Rodzaj włosów
Dla kogo
Wiek
Typ produktu
  • Apteka Gemini

    www.aptekagemini.pl

    Dodaj do ekranu głównego