Kategorie

Talk

Talk

Talk, czyli hydroksykrzemian magnezu, to minerał , który zalicza się do gromady krzemianów. Jest pospolity, w naturze występuje stosunkowo często. Wykorzystuje się go w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, chociaż znajduje zastosowanie także w przemyśle gumowym czy papierniczym.

1 - 24 z 4 produktów

Występowanie talku oraz jego właściwości

Talk to nazwa pochodzenia arabskiego. Co ciekawe, w języku arabskim to samo słowo oznacza inny minerał – mikę, który jest zresztą podobny do talku. Po łacinie to talcus, co w tłumaczeniu oznacza tyle co „tłuszcz”. Z tego powodu talk dorobił się swojej alternatywnej nazwy – w staropolszczyźnie zwano go także łojkiem.

Jeśli chodzi o właściwości talku jako minerału, to charakteryzuje się on szczególną miękkością, co jest nie bez znaczenia, jeśli chodzi o jego zastosowanie. Hydroksykrzemian magnezu ma miękkie blaszki, łatwo go zarysować, bez problemu można także skruszyć go przy pomocy ostrza. Może być bezbarwny, ale zazwyczaj ma biały kolor. W niektórych przypadkach zielonkawy lub szary. W dotyku raczej tłusty. Talk naturalnie występuje w Austrii, Szwajcarii, Niemczech, Indiach, RPA, a także w Polsce (głównie w Górach Sowich i Wieściszowicach).

Zastosowanie talku

Talk jest wykorzystywany zazwyczaj po przetworzeniu minerału do postaci proszku i tak zwanym uwodnieniu – minerał nie rozpuszcza się w wodzie. Stosowany jest przede wszystkim jako środek służący osuszaniu danej powierzchni. Talk wykorzystuje się także w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym, gdzie jest używany jako składnik pudrów, maści czy mydeł. To jednak nie koniec funkcji, jakie pełni dziś ten ogólnodostępny minerał. Talk znajduje zastosowanie także w innych gałęziach przemysłu, np. w przemyśle gumowym czy papierniczym, gdzie jest wykorzystywany jako masa wypełniająca. Zmniejsza także palność tworzyw sztucznych. Talk, ze względu na swoje właściwości osuszające, jest również stosowany w sporcie, zwłaszcza przez atletów przy podnoszeniu ciężarów. Krzemian magnezu ma także zdolność absorbowania zanieczyszczeń. Jest również stosowany przy produkcji proszków – ulepsza ich działanie, a dodatkowo wykazuje właściwości antyzbrylajace. Na co dzień talk wykorzystywany jest najczęściej przy pielęgnacji niemowląt i osób starszych. Sięgając po tego typu kosmetyk dla najmłodszych, najczęściej spotkamy go pod nazwą proszku, pudru lub zasypki dla dzieci. Tego rodzaju kosmetyk skutecznie zabezpiecza skórę przed otarciami, zapobiega powstawaniu zaczerwień i chroni przed wilgocią wrażliwe fragmenty ciała.