Skąd się wzięły zioła szwedzkie?
Mieszanka ziołowa została ponoć opracowana przez szwajcarskiego lekarza – Paracelsusa. Stworzona przez niego receptura niestety zaginęła, ale po trzech wiekach została odnaleziona przez dwóch szwedzkich medyków – Clausa Samsta i Urbana Hijame'a, stąd wzięła się nazwa dzisiejszej mieszanki. Po II wojnie światowej zioła szwedzkie zostały natomiast rozpowszechnione przez austriacką zielarkę Marię Treben. Najpierw mieszanka zaczęła docierać do krajów niemieckojęzycznych, a następnie została rozpowszechniona na całym świecie.
Korzyści zdrowotne ziół
Mieszanka ziół szwedzkich składa się z ekstraktów pozyskanych z kilkunastu roślin. Właściwości i zawartość składników w poszczególnych z nich decydują o sposobie działania na organizm.
W składzie ziół szwedzkich gości ekstrakt z mirry. Mirra może być stosowana przy chorobach skóry i w trakcie przeziębienia. Korzystnie na skórę oddziałuje aloes zawarty w ziołach szwedzkich.
W ziołach szwedzkich znajduje się kurkuma, która znana jest z właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Ponadto wspomaga funkcję wątroby i dróg żółciowych oraz przyczynia się do komfortu trawienia, przez co sprawdza się między innymi stosowana w problemach z układem pokarmowym. Na polepszenie trawienia tłuszczów ma wpływ zawarty w ziołach szwedzkich szafran. Pracę jelit poprawiają zaś liście senesu.
Kolejną rośliną, która gości w składzie ziół szwedzkich, jest rabarbar. Podobnie jak senes, zioło to wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Zioła szwedzkie zawierają w swoim składzie również korzeń arcydzięgla, który znany jest ze swojego korzystnego wpływu na układ oddechowy. Łagodzi podrażnienia gardła i strun głosowych. Ponadto roślina ta wspomaga trawienie – sprzyja wytwarzaniu enzymów trawiennych i soku żołądkowego.
Zioła szwedzkie a dolegliwości
Ze względu na tak szerokie możliwości i działanie ziół, które znajdują się w składzie szwedzkiej mieszanki, można stosować ją w wielu wariantach. Zioła szwedzkie, w zależności od występujących problemów, mogą być przyjmowane w postaci nalewki.