1
04 października 2021

Albumina – czym jest? Kiedy wykonać badanie?

Albumina jest głównym, stanowiącym około 60% wszystkich, białkiem osocza krwi ludzkiej. Wytwarzana jest w komórkach wątrobowych - hepatocytach. Pełni w organizmie wiele istotnych ról. 

Albumina jest białkiem nośnikowym dla: 

  • substancji endogennych: bilirubiny, hormonów steroidowych; 
  • jonów, np. wapnia
  • aminokwasów aromatycznych, kwasów tłuszczowych; 
  • wielu leków. 

Ponadto odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia onkotycznego krwi. 

Oznaczenie stężenia albuminy 

Oznaczenie stężenia albuminy wykonywane jest w osoczu lub surowicy (osocze pozbawione fibrynogenu). Krew pobierana jest w godzinach porannych, przed badaniem należy pozostać na czczo.

Prawidłowe stężenie albumin wynosi od 35 do 50 g na litr.

Hipoalbuminemia – przyczyny 

Hipoalbuminemia, czyli zmniejszone stężenie albumin w osoczu, występuje w przypadku zmniejszenia biosyntezy albumin w wątrobie w wyniku: 

  • zmniejszonej podaży białka z pożywieniem, w stanach niedożywienia, jadłowstręcie psychicznym; 
  • zwiększonego rozpadu białek w organizmie, np. w nowotworach złośliwych, ciężkich stanach infekcyjnych; 
  • zaburzeń wchłaniania jelitowego oraz trawienia; 
  • przewlekłych stanów zapalnych; 
  • chorób wątroby upośledzających jej wydolność, np. w przewlekłych zapaleniach i w marskości wątroby; 

Hipoalbuminemia występuje również w przypadku zwiększenia utraty albumin z organizmu drogą: 

  • nerkową, w chorobach nerek przebiegających z utratą białka; 
  • przewodu pokarmowego, w przewlekłych zapaleniach jelit lub enteropatiach; 
  • przez skórę uszkodzoną w oparzeniach lub ranach z wysiękiem; 
  • ciąży; 
  • przebiegu bardzo rzadkiej wrodzonej choroby – analbuminemii, będącej zaburzeniem wytwarzania albumin. 

Hiperalbuminemia 

Hiperalbuminemii, czyli zwiększonego stężenia albumin, nie obserwuje się. Możliwe jest zwiększenie jej stężenia w mechanizmie tzw. hiperproteinemii rzekomej, w której wynik oznaczenia jest zawyżony poprzez zagęszczenie białek krwi w stanach odwodnienia. Stan ten niweluje się, wyrównując zaburzenia wodno-elektrolitowe. 

Kiedy lekarz zleca badanie? 

Oznaczenie stężenia albumin wykonuje się zwykle u pacjentów obciążonych czynnikami ryzyka wystąpienia hipoalbuminemii – niedożywionych, z chorobami układu pokarmowego, nowotworami złośliwymi, białkomoczem w chorobach nerek, czy z chorobami wątroby. Jest to również przydatny wskaźnik stanu odżywienia pacjenta przed planowanym zabiegiem chirurgicznym – niedobory białkowe wpływają negatywnie na gojenie uszkodzeń tkanek.  Prawidłowe stężenie albumin jest także potrzebne dla: 

  • prawidłowego działania wielu leków; 
  • transportu istotnych metabolicznie substancji i hormonów; 
  • utrzymania prawidłowej funkcji układu krążenia, endokrynnego i innych układów organizmu. 

Obniżenie stężenia albumin stanowi również wskaźnik zaburzeń funkcji wątroby. 

Cena badania 

Oznaczenie stężenia albumin w placówce komercyjnej kosztuje zwykle kilkanaście złotych.  Przeczytaj również: Jakie zmiany w badaniach laboratoryjnych wywołują zatrucia?

Źródła: 

  • F. Kokot, L. Hyla-Klekot, S. Kokot, „Interpretacja wyników badań biochemicznych surowicy krwi. Białka” w Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2011, s.173-175. 
  • B. Solnica, „Badania diagnostyczne. Albumina.” w Interna Szczeklika 2020, wyd. Medycyna Praktyczna, Kraków 2020, s. 946. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 18. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)