3
29 czerwca 2021

Borówka amerykańska – jakie ma właściwości?

Borówka amerykańska należy do owoców bardzo popularnych w Polsce. Jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej, często uprawianą w przydomowych ogródkach czy na plantacjach. Polska jest największym producentem tego owocu w Unii Europejskiej. Borówka cechuje się wspaniałym smakiem, dlatego lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jakie są jej właściwości i jaką ma wartość odżywczą? 

Jakie składniki odżywcze zawiera borówka amerykańska? 

Borówki charakteryzują się niską wartością energetyczną wynoszącą około 57 kcal w 100 g produktu Są one źródłem węglowodanów (ok. 14,5 g/ 100 g), z czego ok. 2,4 g stanowi błonnik pokarmowy. Zawierają one niewielkie ilości białka (ok. 0,74 g/ 100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,33 g/ 100 g).   

Borówka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera wiele witamin takich jak: 

  • witamina C (ok. 10 mg/ 100 g),  
  • witamina E (ok. 0,57 mg / 100 g),  
  • witamina A (ok. 54 IU / 100 g),  
  • beta-karoten (ok. 32 µg/ 100 g),  
  • witamina K (ok. 19,3 µg/ 100 g),  
  • witamina B1 (ok. 0,037 mg/ 100 g),  
  • witamina B2 (ok. 0,041 mg/ 100 g),  
  • witamina B3 (ok. 0,418 mg/ 100 g),  
  • witamina B5 (ok. 0,124 mg/ 100 g),  
  • witamina B6 (ok. 0,052 mg/ 100 g),  
  • foliany (ok. 6 µg/ 100 g). 

Jest ona również obfita w następujące składniki mineralne:  

  • potas (ok. 77 mg/ 100 g),  
  • wapń (ok. 6 mg/ 100 g),  
  • żelazo (ok. 0,28 mg/ 100 g),  
  • magnez (ok. 6 mg/ 100 g),  
  • fosfor (ok. 12 mg/ 100 g),  
  • cynk (ok. 0,16 mg/ 100 g),  
  • miedź (ok. 0,057 mg/ 100 g),  
  • mangan (ok. 0,336 mg/ 100 g),  
  • selen (ok. 0,1 µg/ 100 g).  

Borówka zawiera także inne składniki bioaktywne, takie jak luteina czy zeaksantyna w ilości ok. 80 µg w 100 g oraz polifenole, w tym proantocyjanidyny.  

Borówka amerykańska – zastosowanie  

Borówki należą do owoców zalecanych w diecie osób chorych na cukrzycę czy insulinooporność, gdyż nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Badania naukowe dowodzą, że antocyjany zawarte w borówkach mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dowiedziono również, że borówka może zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę oraz korzystnie wpływać na homeostazę glukozy, co potwierdza jej zastosowanie u diabetyków czy osób z insulinoopornością.  

Borówki świetnie sprawdzą się również u osób otyłych czy z nadwagą oraz chcących zredukować masę ciała. Mają niską wartość energetyczną oraz wysoką wartość odżywczą, co czyni dietę bardziej zbilansowaną. Dobrze sprawdzą się również w jadłospisach osób aktywnych fizycznie jako dodatek do posiłku potreningowego (np. koktajlu).  

Dzięki zawartości luteiny czy zeaksantyny borówki mają korzystny wpływ na narząd wzroku. Cechuje je również wysoka zawartość przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Związki o działaniu antyoksydacyjnym mają działanie ochronne na komórki, także układu nerwowego, mogą się one przyczynić również do poprawy pamięci oraz funkcji poznawczych. Poprzez działanie ochronne na DNA ich spożycie może wiązać się z ochroną przed nowotworami. 

Borówka wpływa również korzystnie na układ krążenia. Może przyczyniać się do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając zły cholesterol frakcji LDL. Jej spożycie może również mieć wpływ na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi oraz mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.  

Borówka wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomaga ona pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, dlatego też zalecana jest osobom cierpiącym na tę przypadłość.  

Podsumowując, borówka jest owocem niskokalorycznym i cennym odżywczo. Jest dobrze tolerowana, smaczna i chętnie spożywana przez wszystkie grupy wiekowe. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dobrze sprawdzi się również w profilaktyce wielu chorób, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.  

Przeczytaj również:
Owoce jagodowe – dlaczego warto włączyć je do diety?

Źródła: 

  • Oficjalna strona U.S. Department od Agriculture, dostęp dnia 16.06.2021 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients 
  • Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016. 
  • Gryszczyńska B., Iskra M., Gryszczyńska A., Budzyń M., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii 4/2011. 
  • Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J., Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries Int J Mol Sci. 2015 Oct 16;16(10):24673-706. 
  • Miller K., Feucht W., Schmid M., Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Nutrients 2019 Jul 2;11(7):1510. 
  • Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000. 
  • Abidov, M., Ramazanov, A., Jimenez, M. D. R., & Chkhikvishvili, I. (2006). Effect of Blueberin on fasting glucose, C-reactive protein and plasma aminotransferases, in female volunteers with diabetes type 2: double-blind, placebo controlled clinical study. Georgian Medical News, (141), 66-72. 
  • Stull, A. J., Cash, K. C., Johnson, W. D., Champagne, C. M., & Cefalu, W. T. (2010). Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of nutrition, 140(10), 1764-1768.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Igły do penów z insuliną dla diabetyków

Liczbę bezpłatnych igieł wydawanych do danego rodzaju insuliny określa producent. Ilość ta nigdy nie przekracza 1 igły na 1 pen…

Zobacz więcej

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Podane przez Panią objawy najprawdopodobniej są związane z menopauzą. W następstwie obniżenia poziomu hormonów płciowych dochodzi m.in. do przyrostu masy…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
20 września 2021 mgr Mateusz Durbas
14 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
09 września 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
08 września 2021 Agata Kleszcz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)