Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
4

Czego nie można jeść, będąc w ciąży?

Słuchaj artykułu

Prawidłowo skomponowana dieta w trakcie ciąży sprzyja prawidłowemu rozwojowi dziecka oraz zdrowiu matki. Kluczowe znaczenie ma nie tylko odpowiednie spożycie białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych, ale również wysoka jakość produktów i dbałość o higienę przygotowywania posiłków. W tym okresie należy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo, czyli odpowiednie przechowywanie żywności, jej przetwarzanie i poddawanie obróbce termicznej. Dzięki temu możemy zapobiec poważnym konsekwencjom i zmniejszyć ryzyko komplikacji w rozwoju ciąży. Jakich produktów lepiej unikać i dlaczego?

Czego nie można jeść, będąc w ciąży?

Choroby przenoszone drogą pokarmową 

Mówiąc o żywieniu, należy zainteresować się chorobami przenoszonymi drogą pokarmową. Ze względu na fizjologiczne osłabienie układu odpornościowego, w ciąży podatność na niektóre zakażenia wzrasta. Drobnoustroje mogą przedostać się przez łożysko i wywołać następstwa, które mogą okazać się niebezpieczne dla rozwijającego się dziecka. Dlatego z diety należy wykluczyć produkty, które mogłyby być źródłem toksoplazmozy, listeriozy czy salmonellozy.  

Poza odpowiednim doborem produktów żywnościowych niezwykle ważne jest unikanie kontaktu ze skażoną wodą czy glebą, dokładne mycie rąk i sprzętów kuchennych. 


Witaminy dla kobiet w ciąży
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jakich produktów unikać w ciąży?

Wśród produktów, których należy unikać w ciąży, możemy wymienić produkty o wątpliwej jakości mikrobiologicznej: 

  • nieumyte warzywa i owoce, 
  • surowe jaja i produkty na ich bazie, np. lody, kremy, 
  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory, np. ser feta, camembert, oscypek, 
  • surowe i niedogotowane mięso, np. tatar, krwisty befsztyk, szynka parmeńska, 
  • surowe i wędzone na zimno ryby, owoce morza i skorupiaki. 

W kontekście żywienia kobiet ciężarnych wiele mitów narosło wokół kawy.  

Kobiety ciężarne nie muszą z niej całkowicie rezygnować.  

Należy jednak zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanej kofeiny maksymalnie do 200-300 mg, co odpowiada mniej więcej 2-3 filiżankom kawy na dobę. Warto jednak pamiętać, że kofeinę poza kawą znajdziemy również m.in. w czekoladzie, kakao, herbacie czy napojach gazowanych. 

Bezwzględnie należy wykluczyć wszelkie używki, takie jak alkohol i papierosy.  

Kontakt nawet z niewielką ilością substancji toksycznych niesie za sobą ryzyko powikłań – poronień, przedwczesnego porodu, wewnątrzmacicznego obumarcia płodu i zaburzeń w rozwoju dziecka. 

U niektórych ciężarnych można rozważyć ograniczenie spożywania miodu, ponieważ może być potencjalnie zanieczyszczony bakterią powodującą botulizm u noworodka. Jednakże kobiety bez rozpoznanych nieprawidłowości w funkcjonowaniu mikroflory jelitowej nie muszą go unikać w czasie ciąży. 

Ciąża a żywność wysoko przetworzona 

Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników w czasie ciąży podstawą diety powinna być żywność bogata w składniki odżywcze. Należy zadbać o dużą różnorodność jadłospisu oraz wysoką jakość produktów.  

Dlatego do produktów, które warto ograniczyć w trakcie ciąży, zalicza się również żywność wysoko przetworzoną.  

Nie dość, że nie będzie ona źródłem cennych makro- i mikroelementów, to dostarczy całkowicie zbędnych elementów, takich jak konserwanty czy barwniki.  

Im bardziej przetworzona żywność, tym więcej dodatków zawiera.

Odpowiedni dobór produktów w diecie kobiety ciężarnej jest szczególnie ważny. Warto czytać etykiety i wybierać produkty o prostym składzie i niskim stopniu przetworzenia. Nie warto jednak eliminować produktów bez potrzeby. Jeśli rezygnujesz z jakiegoś składnika w diecie, zadbaj, by w Twoim jadłospisie niczego nie zabrakło. Jeśli chcesz rozwiać wątpliwości, korzystaj jedynie ze sprawdzonych, rzetelnych źródeł wiedzy lub umów się na konsultację ze specjalistą.

Przeczytaj również:
Dieta w ciąży, czyli jak zamienić zachcianki w zdrowe przekąski
Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Świątkowska D. i wsp., Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, 2013. 
  2. Wąsowska J. i wsp. Prawidłowe żywienie zdrowych kobiet w ciąży jako sposób realizacji potrzeby bezpieczeństwa osobistego i społecznego. Kultura Bezpieczeństwa Nauka – Praktyka – Refleksje. 2015;18:227–245. 
  3. Danielewicz H. i wsp. Diet in pregnancy – more than food. European Journal of Pediatrics. 2017;176(12):1573–1379.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 31 lipca 2023, 09:59
    Klaudia

    Czy można jeść pasztet w ciąży??

    1. 1 sierpnia 2023, 15:23
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      Przygotowanie pasztetu polega na ugotowaniu mięsa, a następnie jego upieczeniu. Nie ma obawy, że mięso będzie surowe, dlatego pasztet można bezpiecznie jeść w ciąży.

  2. 1 marca 2024, 20:07
    Tamara

    Czy można jeść śledzie np. po kaszubsku, w sosie koperkowym itp.

    1. 4 marca 2024, 08:41
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      W ciąży trzeba unikać surowych ryb, dlatego śledzie po kaszubsku nie są dobrym wyborem.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę