7
26 sierpnia 2021

Dieta na wzmocnienie po koronawirusie – co jeść po COVID-19?

Odpowiedni sposób odżywiania jest niezwykle istotny dla optymalnego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, w tym układu odpornościowego. Jak się bowiem okazuje, nieprawidłowa dieta bazująca na produktach o wysokim stopniu przetworzenia (np. daniach typu fast food, batonach, ciastkach, cukierkach, chipsach), słodzonych napojach i nieregularnych posiłkach osłabia odpowiedź immunologiczną oraz zaburza równowagę mikrobioty jelitowej. Wszystko to sprzyja większej podatności organizmu na choroby, w tym także zakaźne, takie jak COVID-19. 

Owsianka z owocami i orzechami

Produkty wzmacniające odporność

Dieta po COVID-19 – co warto jeść? 

Do pokarmów, które warto regularnie włączać do diety w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie COVID-19, należą: 

Świeże warzywa oraz owoce 

Są bogate w składniki mineralne, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na skład mikroorganizmów jelitowych oraz stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o właściwościach immunomodulujących.  

Nasiona roślin strączkowych 

Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi), błonnika pokarmowego i fitosteroli. Pomagają złagodzić stan zapalny. 

Pełnoziarniste produkty zbożowe 

Należy tutaj wymienić kaszę gryczaną, jęczmienną wiejską, makaron razowy, ryż brązowy, chleb żytni. Pozwalają zmniejszyć stan zapalny, zwłaszcza dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. 

Przeczytaj również:
Dieta na odporność. Co jeść, aby wzmocnić organizm?

Orzechy, migdały, nasiona i pestki 

Dostarczają białka, zdrowych tłuszczów nienasyconych, błonnika pokarmowego, wielu witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia markerów stanu zapalnego we krwi. 

Tłuste gatunki ryb 

Warto spożywać np. łososia, pstrąga łososiowego, halibuta, makrelę, śledzie, sardynki. Obfitują one w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które mają właściwości przeciwzapalne. 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny oraz korzystnie oddziałuje na skład mikrobioty jelitowej. 

Mleczne napoje fermentowane oraz warzywa kiszone 

Do mlecznych napojów fermentowanych zaliczamy np. jogurt, kefir naturalny. Kisić możemy m.in. ogórki czy kapustę. Produkty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mogą wzmacniać odporność organizmu. 

Zioła i przyprawy 

Zawierają szereg substancji bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwbólowe. Do przypraw, na które warto zwrócić uwagę, należą m.in. kurkuma, cynamon, imbir, oregano, kozieradka). 

Kawa i herbata (biała, czerwona i zielona) 

Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny oraz łagodzi uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie psychofizyczne.  

Przeczytaj również:
Jakie zioła wzmocnią Twoją odporność?

Przykładowy jadłospis zwiększający odporność organizmu 

I posiłek: Owsianka z wysokobiałkowym jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi (maliny, borówki amerykańskie), orzechami włoskimi, świeżo mielonym siemieniem lnianym, kawałkiem gorzkiej czekolady (minimum 70% suchej masy kakaowej), cynamonem i mielonym imbirem. 

II posiłek: Koktajl z kefiru naturalnego, banana, kiwi, jabłka i cynamonu. Dodatkowo garść orzechów brazylijskich, pestek dyni i migdałów. 

III posiłek: Ziołowy łosoś pieczony z gotowaną kaszą gryczaną (białą, niepaloną) oraz warzywami na parze (brokuły, cebula, marchew, czosnek). 

IV posiłek: Zupa krem z pomidorów z kawałkiem tofu naturalnego, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym. 

V posiłek: Jajka gotowane na miękko, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym z ogórkiem kiszonym i drobno pokrojoną papryką czerwoną oraz szczypiorkiem. Całość posypana oregano i pieprzem ziołowym. 

Podsumowanie 

  • Dieta składająca się przede wszystkim z dużej ilości świeżych warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, tłustych gatunków ryb, orzechów, nasion, pestek, jak również mlecznych napojów fermentowanych jest zalecana w celu wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego. 
  • Dieta wzmacniająca organizm po przebytym zakażeniu COVID-19 powinna dostarczać odpowiednich ilości aminokwasów niezbędnych, kwasów EPA i DHA, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza A, D, E) oraz w wodzie (szczególnie B6, B9, B12, C), jak również składników mineralnych (głównie cynku, żelaza, miedzi i selenu), gdyż ich niedobory mogą upośledzać prawidłowe działanie układu immunologicznego. 

Źródła:

  • Jankowska K., Suszczewicz N., Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem. WIEDZA MEDYCZNA – NUMER SPECJALNY (2020):46-65. 
  • Holdoway A., Nutritional management of patients during and after COVID-19 illness. Br J Community Nurs. 2020 Aug 1;25(Sup8):S6-S10. 
  • Holdoway A., Addressing nutrition in the road map of recovery for those with long COVID-19. Br J Community Nurs. 2021 May 2;26(5):218-222. 
  • James PT, Ali Z, Armitage AE, et al., The Role of Nutrition in COVID-19 Susceptibility and Severity of Disease: A Systematic Review. J Nutr. 2021 Jul 1;151(7):1854-1878.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Pulsoksymetr – jakie wyniki są prawidłowe?

Za prawidłowe wyniki saturacji, czyli poziomu natlenienia hemoglobiny uznaje się przedział od 95 do 99%. Wyniki poniżej 95% mogą świadczyć…

Zobacz więcej

Czy po szczepieniu na COVID-19 można nadal zarażać?

Kwestia ta nadal nie do końca została poznana i jest tematem badań.   Istnieje prawdopodobieństwo, że osoby zaszczepione mogą transmitować…

Zobacz więcej

Szczepionka na koronawirusa dla dzieci

Szczepionki dostępne na polskim rynku przeznaczone dla dzieci od 12 roku życia oraz dorosłych to Pfizer BioNTech. Dla osób powyżej…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Owsianka z owocami i orzechami

Produkty wzmacniające odporność

Czytaj także
22 października 2021 mgr Ewelina Pietrzak
15 października 2021 mgr Manuela Ciuba
14 października 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)