9
22 czerwca 2021

Domowe sposoby na ból gardła

Uczucie drapania w gardle, suchość, chrypka oraz ból gardła to pierwsze objawy infekcji, którym bardzo często towarzyszy nieżyt nosa. Warto w takich sytuacjach wykorzystać moc naturalnych składników, by wspomóc organizm.  Domowe sposoby na ból gardła są skuteczne i praktyczne, ponieważ większość potrzebnych składników znajdziemy w naszej kuchni. 

W początkowej fazie infekcji warto sięgnąć po naturalne, ale jednocześnie bardzo skuteczne sposoby walki z chorobą. Należy wybierać produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne, są naturalnymi antybiotykami, łagodzą ból i wzmacniają układ odpornościowy.  

Domowe sposoby na ból gardła – co stosować? 

Cebula i czosnek 

Liderami w walce z infekcją są czosnek i cebula – naturalne antybiotyki, które hamują rozwój infekcji.  Zawarty w ich składzie sulfotlenek S-alkilocysteiny podczas krojenia lub miażdżenia ulega przemianie do allicyny, która odpowiada za działanie prozdrowotne. 

Nie każdy jednak jest sympatykiem smaku czosnku i cebuli, dlatego warto skorzystać z kilku wskazówek, by wdrożyć te produkty do diety. 

  • Jedz nie więcej niż 3 ząbki czosnku w ciągu dnia, by nie podrażnić żołądka i wątroby. Pamiętaj, by wcześniej go pokroić lub zmiażdżyć. Tylko wówczas wydzieli się allicyna. Czosnek lub cebulę można zjadać na niewielkiej kromce chleba z masłem, co łagodzi intensywność smaku. 
  • Jeśli chcesz jeść czosnek w większych ilościach lub codziennie, a przeszkadza Ci smak i intensywność tych warzyw, warto zrobić prostą kiszonkę z ząbków czosnku. Jej przygotowanie jest analogiczne do kiszenia ogórków. Czosnek działa wówczas jako naturalny pre- i probiotyk, a dodatkowo zyskujemy działanie biotyczne w walce z infekcją. 

U najmłodszych warto zastosować nocne seanse z wykorzystaniem czosnku lub cebuli. Wystarczy zmiażdżyć lub pokroić wymienione warzywa, zawinąć w gazik i zostawić na noc w pokoju. Ważne, by taki woreczek zostawić w bezpiecznej odległości od dziecka (2-3 metry od jego głowy). 

Naturalne syropy i soki 

Syrop z mniszka lekarskiego 

Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Warto mieć go pod ręką, gdy zaczyna nas boleć gardło lub w początkowych etapach kaszlu. Ponadto mniszek lekarski: 

  • łagodzi stany zapalne żołądka, 
  • działa żółciopędnie – pobudza trawienie, oczyszczanie i regenerację wątroby, 
  • wspomaga usuwanie egzem skórnych, 
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. 

Najlepsze syropy są ze zbiorów majowych, gdy pojawią się pierwsze kwiaty mniszka lekarskiego.  

Przygotowanie:  

  • Zbierz ok. 400 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego (same główki). Zbiorów należy dokonać na czystych terenach, z dala od często uczęszczanych dróg czy miejsc spacerów zwierząt (aby uniknąć zanieczyszczeń pochodzących z ich odchodów).  
  • Kwiaty rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się polnych robaków. Możesz to zrobić np. na balkonie. 
  • Przygotuj 1-1,5 litra wody (im więcej kwiatów, tym więcej wody). 
  • Powyższe składniki zagotuj, a następnie gotuj je przez 20 minut na wolnym ogniu.  
  • Całość odstaw na 24 godziny do lodówki, by mikstura nasyciła się wyciągiem z kwiatów. 
  • Po 24 godzinach wywar z kwiatami ponownie zagotuj.  
  • Po zagotowaniu wystudź całość, a następnie wyciśnij przez gazę sok z kwiatów. 
  • Do uzyskanego soku dodaj 1 kg cukru i sok z cytryny.  
  • Sok wraz z cukrem gotuj na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny, co jakiś czas mieszając, by powstała konsystencja płynnego miodu. Gorącą miksturę przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać np. w spiżarni.  

Stosowanie: 1 łyżeczka 2-4 razy dziennie. Syrop można stosować samodzielnie lub np. jako dodatek do wody. 

Syrop z młodych pędów sosny 

Naturalny syrop na kaszel, ból gardła, chrypę, przeziębienie czy też ogólne osłabienie organizmu. Syrop z młodych pędów sosny ma właściwości bakteriobójcze i odkażające oraz wykrztuśne. Jest uznawany za naturalny antybiotyk. 

Przygotowanie: 

  • Zbierz miękkie, jasnozielone pędy o długości 10-12 cm. Pamiętaj, że młode pędy są pokryte brązową, lepką otoczką – świadczy to o obecności w ich wnętrzu soku. Zbieraj pędy w rękawicach, by żywica nie drażniła skóry dłoni. Zabierz ostry nóż lub sekator do ścinania pędów. Zbieraj pędy z bocznych gałęzi drzew. 
  • Do przygotowania syropu potrzebujesz 1 kg pędów zebranych z terenów pozbawionych zanieczyszczeń.  
  • Pędy rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się polnych robaków. Możesz to zrobić np. na balkonie. 
  • Następnie opłucz je delikatnie pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki (lepiej puszczą sok). 
  • Przygotuj słoiki i 1 kg cukru. 
  • Stosuj proporcję: warstwa pędów na 3-4 łyżki cukru. 
  • Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i postaw w nasłonecznionym miejscu na okres około 1-3 tygodni. Czas zależy od tego, ile soku puszczą pędy.   
  • Ważne, by codziennie otwierać słoik oraz mieszać składniki i łyżką wyciskać sok. Jeśli pędy opadną, warto dosypać cukru (cukier ułatwia uwalnianie soku z pędów i zabezpiecza przed pleśnią). 
  • Po 1-3 tygodniach, gdy pędy będą przykryte sokiem, na gazie odsącz syrop i przelej do wyparzonych słoików.  
  • Warto pasteryzować słoiki z syropem, by przez cały rok cieszyć się jego właściwościami. 

Stosowanie: w przypadku dorosłych 3-4 razy dziennie po jednej łyżce, u dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. 

Syrop z czarnego bzu 

Syrop z czarnego bzu ma wiele właściwości leczniczych, które cenione są już od lat. Przygotowuje się go z kwiatów zbieranych latem (między majem a lipcem) oraz owoców rośliny (zbieranych od września do października). Kwiaty wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne, owoce z kolei mają właściwości przeczyszczające, odtruwające i przeciwbólowe. Często stosuje się je również jako naturalny środek moczopędny. 

Składniki:  

  • ok. 50-60 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych) z niezanieczyszczonych terenów, 
  • sok wyciśnięty z 3-5 dużych cytryn, 
  • 2 litry wody, 
  • 1 kg cukru (jako konserwant). 

Przygotowanie: 

  • Czarny bez najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Zebrane kwiaty rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się polnych robaków. Możesz to zrobić np. na balkonie. Nie potrząsaj kwiatami zbyt mocno, ponieważ znajduje się na nich cenny pyłek.  
  • Kwiaty oddziel od łodyżek za pomocą nożyczek. Wykonuj to bezpośrednio do dużego garnka.  
  • Czarny bez zalej 2 litrami wrzątku.  
  • Po wystygnięciu odstaw całość na 24 godziny do lodówki.  
  • Następnie przecedź na gazie. 
  • Dodaj cukier, sok z cytryn, dokładnie wymieszaj i podgrzej tak, by cukier się rozpuścił.   
  • Nie gotuj syropu, a jedynie doprowadź do wrzenia i natychmiast przelej do wyparzonych słoików.  
  • Zakręć słoiki i postaw do góry dnem.  
  • Następnego dnia odwróć słoiki i schowaj do spiżarni.  

Syrop z cebuli i czosnku 

  • Proporcje potrzebne do przygotowania syropu to 2 pokrojone główki cebuli i 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Pokrojone warzywa zasyp cukrem lub zalej płynnym miodem. 
  • Podziel składniki na 3 części i przestrzegaj prostej zasady: ⅓ porcji warzyw posyp 2 łyżkami cukru lub płynnego miodu. Przykryj gazikiem i odstaw na minimum 12 godzin.  
  • Warto dodać również inne składniki o działaniu przeciwzapalnym, takie jak imbir, cynamon, goździki czy szczypta kurkumy (te składniki dodaj w początkowej fazie przygotowania) oraz wyciśnięty sok z ulubionego cytrusa, np. cytryny, limonki, grejpfruta lub pomarańczy (dodaj do powstałego już syropu). Dzięki tym modyfikacjom syrop nabiera mocy, a dodatkowo ma łagodniejszy smak, przez co sprawdza się znakomicie u dzieci. 

Stosowanie: 1 łyżka co 3-4 godziny w przypadku dzieci, 2 łyżki w ciągu dnia u dorosłych. 

Sok z aronii czarnoowocowej 

Za jego prozdrowotne właściwości odpowiadają polifenole obecne w owocach aronii. Dodatkowo zawierają one bogaty zestaw witamin (A, B, C, PP, E) oraz cennych składników mineralnych (miedź, magnez, wapń, żelazo). Dojrzałym owocom aronii czarnoowocowej przypisuje się działanie antyhepatotoksyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.  

Sok z malin 

Sok z malin jest bardzo smaczny, ale przede wszystkim ma wiele właściwości prozdrowotnych. W leczeniu wykorzystywane są zarówno świeże, jak i suszone owoce oraz suszone liście. Dzięki obecności żelaza, miedzi, magnezu, potasu i wapnia, a także witaminy C, E i witamin z grupy B maliny wzmacniają odporność i zapobiegają niedokrwistości. W przeziębieniu sok z malin ukoi pierwszy ból gardła, rozgrzeje i pomoże uporać się ze stanem podgorączkowym.  

Domowy kisiel z siemienia lnianego 

W nawilżeniu śluzówki gardła świetnie sprawdzi się domowy kisiel z siemienia lnianego z syropem malinowym lub ulubionym zmiksowanym owocem. 

Składniki na 2 porcje: 

  • 500 ml wody, 
  • 4 łyżki siemienia lnianego (ziarna). 

Przygotowanie: 

  • Doprowadź składniki do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Kisiel będzie miał galaretowatą konsystencję.  
  • Lekko przestudzony kisiel wlej do wysokiego pojemnika, dodaj pokrojone w kostkę owoce, np. jabłko/gruszkę, łyżkę soku malinowego i dodatkowo np. ½ gotowanego buraczka. Zmiksuj całość. Spożywaj ciepły.  

Miód

W walce z infekcją gardła sprawdzi się również ssanie miodu, a w szczególności miodu manuka, który wykazuje m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także redukuje stany zapalne.  Swoje działanie zawdzięcza wysokiej zawartości metyloglioksalu – związku występującego w nektarze kwiatów manuka. Metyloglioksal znajduje się w miodach różnych odmian – spadziowym, wrzosowym czy wielokwiatowym. Jednak w miodzie manuka znajdziemy go najwięcej. Podczas leczenia przeziębienia przy pomocy dobrej jakości miodu stopniowo ustępuje ból gardła, chrypka, kaszel i podwyższona temperatura ciała.  

Należy pamiętać, aby nie podawać miodu dzieciom poniżej 1. roku życia ze względu na ich słabą odporność przeciwko Clostridium botulinum (potencjalne zanieczyszczenie miodu). Może to prowadzić do botulizmu u niemowląt. 

Propolis 

Kolejnym produktem wspomagającym leczenie infekcji gardła jest propolis (inaczej kit pszczeli). To właśnie wyciągi z propolisu wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, stymulujące układ odpornościowy, a także przeciwutleniające, uspokajające, hepatoprotekcyjne i przeciwpróchnicze. 

Imbir 

Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego jest środkiem wspomagającym leczenie przeziębienia i grypy. Imbir działa odkażająco, więc idealnie sprawdzi się w bólu gardła. Możemy przygotować napar z imbiru. 5-centymetrowy kawałek imbiru należy pokroić w plasterki i gotować w 500 ml wody przez 7-10 minut. Następnie całość odcedzamy. Po delikatnym wystudzeniu dodajemy miód i sok z cytryny i tak przygotowaną mieszankę pijemy.  

Olejki eteryczne 

Inhalacje z pomocą olejków eterycznych wykazują działanie przeciwbakteryjne i bardzo dobrze obkurczają śluzówkę nosa. Najczęściej polecanymi na bolące gardło i nieżyt nosa są olejki tymiankowy, eukaliptusowy, miętowy, goździkowy i jałowcowy.  

 Oleje roślinne 

Bardzo dobrym sposobem na długofalowe wzmocnienie odporności jest wprowadzanie do codziennej diety olejów roślinnych, tj. lnianego, z czarnuszki czy wiesiołka.  

Dobrej jakości oleje przechowywane w odpowiednich warunkach mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść stosowania olejów roślinnych w codziennej diecie jest fakt, że cechują się dużą zawartością jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka, a są niezbędne do prawidłowego działania m.in. układu nerwowego i krwionośnego.  

Ważne, aby naturalnym produktom pozwolić działać w walce z infekcją. W tym celu należy wstrzymać się na minimum 30 minut od jedzenia i picia bezpośrednio po zastosowaniu naturalnych produktów. 

Ból gardła może być spowodowany zarówno infekcją wirusową, bakteryjną, jak i grzybiczą. Dlatego też ostrego bólu gardła z nasilającymi się objawami ze strony górnych lub dolnych dróg oddechowych nie należy bagatelizować. W przypadku pogorszenia się stanu zdrowia warto odbyć konsultację lekarską lub pielęgniarską z dokładnym badaniem fizykalnym w celu zastosowanie odpowiedniej terapii farmakologicznej. 

Pamiętaj, że w walce z infekcją należy szczególnie dbać o nawodnienie całego organizmu poprzez przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów.  

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Czytaj także
23 września 2021 mgr Mateusz Durbas
08 września 2021 mgr Mateusz Durbas
07 września 2021 mgr Mateusz Durbas
08 marca 2021 mgr Natalia Adamczuk
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)