2
06 września 2021
Pytanie od Pani Katarzyny

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Chciałabym rozpocząć swoją przygodę ze zbieraniem grzybów, ale boję się, że zbiorę niewłaściwe. Czy jest jakiś sposób, aby odróżnić muchomora sromotnikowego od kani? Słyszałam, że są podobne. 

Muchomory sromotnikowe

Produkty wspierające układ pokarmowy

Odpowiada:

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może być mylony z jadalnymi gatunkami, takimi jak czubajka kania. Muchomor sromotnikowy produkuje toksynę – amanitynę, która po spożyciu powoduje uszkodzenie wątroby najczęściej kończące się śmiercią.  

Jak odróżnić muchomora od popularnej kani? 

Przede wszystkim należy zbierać całe grzyby, aby prawidłowo określić, jaki grzyb został zebrany. Nie należy odcinać grzybów nożem, gdyż struktury położone niżej także służą do identyfikacji.  

Muchomor sromotnikowy ma zielonkawe zabarwienie, a jego kapelusz jest gładki. Posiada on wrośnięte ciemniejsze włókienka. Pod kapeluszem muchomora sromotnikowego znajduje się pierścień, który jest strzępiasty i na stałe przytwierdzony do trzonu – nie da się go przesuwać. Podstawa trzonu muchomora ma charakterystyczną pochewkę. Muchomor wydziela słodkawy zapach, który przypomina sztuczny miód. W smaku jest słodkawy, lekko orzechowy, jednak nie należy go smakować podczas identyfikacji, ponieważ dawka śmiertelna amanityny jest niewielka i wynosi 30 g. 

Z kolei kania jest grzybem, który ma kapelusz w kolorze beżowym. Jest on pokryty odstającymi łuseczkami o ciemnym zabarwieniu. Na trzonie znajduje się pierścień, który można przesuwać po trzonie. Pierścień w wyglądzie jest wełniasty. Czubajka kania nie ma u podstawy trzonu pochewki – podstawa jest bulwiasta i zgrubiała.  

Jeśli nie jest Pani w 100% pewna, jaki grzyb został zebrany, nie warto ryzykować i zabierać ze sobą takiego znaleziska do domu.

Przeczytaj również:
Zatrucie grzybami – na które grzyby należy uważać?
Czy grzyby są pozbawione wartości odżywczych?

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Dominika pisze:

    Warto też zdać się na zapach. Wiele grzybów ma swoje charakterystyczne zapachy. Czubajka kania ma słodki, orzechowy zapach, który zdecydowanie różni się od wielu rodzajów muchomorów w tym wspomnianego wcześniej sromotnika.

Muchomory sromotnikowe

Produkty wspierające układ pokarmowy

Czytaj także
08 października 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
07 października 2021 mgr farm. Izabela Burda-Markiewicz
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
10 września 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
06 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)