1
08 września 2021

Jak stosować miód Manuka? Poznaj właściwe dawkowanie

Miód pszczeli jest jednym z najbardziej cenionych i zarazem najczęściej używanych naturalnych produktów słodzących o licznych właściwościach prozdrowotnych. Jednym z całkiem niedawnych odkryć naukowych jest możliwość szerokiego wykorzystania w dzisiejszej medycynie nowozelandzkiego miodu Manuka, który pojawił się w ostatniej dekadzie w polskich sklepach ze zdrową żywnością.  

Miód Manuka na kanapkach

Produkty z propolisem i miód Manuka

Miód Manuka – co to jest? 

Miód Manuka jest naturalnym produktem pszczelim, który powstaje z krzewu manuka występującego wyłącznie w Nowej Zelandii oraz na południowo-wschodnim obszarze Australii. Nowozelandzki miód Manuka charakteryzuje się wysoką aktywnością przeciwbakteryjną, przeciwutleniającą oraz przeciwzapalną. Zawartość antyoksydantów (głównie polifenoli) w miodzie Manuka jest podobna do tej, którą cechują się europejskie odmiany miodów o ciemnej barwie, tj. gryczane, spadziowe i wrzosowe. W ostatnich latach odkryto natomiast, że miód Manuka zawiera dwa unikatowe bioaktywne fitozwiązki, takie jak metyloglioksal (MGO) oraz leptozyna, których wysokie stężenie w połączeniu z obecnością polifenoli odpowiada przede wszystkim za silne właściwości antybakteryjne nowozelandzkiego miodu. 

Jak stosować miód Manuka? 

Miód Manuka to prawdziwy superfood – jak go stosować, aby przynosił najwięcej korzyści? Zarówno doustnie, jak i miejscowo w wielu różnych dolegliwościach zdrowotnych. 

Głównym zastosowaniem miodu Manuka w postaci maści oraz opatrunków jest wspomaganie leczenia ran powierzchniowych, owrzodzeń i oparzeń

Oba coraz powszechniej dostępne na rynku produkty działają nie tylko na rzecz przyspieszenia gojenia się ran, lecz także leczą infekcje drobnoustrojowe, zwłaszcza wywołane przez wielolekooporne mikroorganizmy patogenne. W świetle aktualnych doniesień naukowych, regularne podawanie miodu Manuka może przyczyniać się również do poprawy skuteczności leczenia odleżyn, stopy cukrzycowej oraz infekcji bakteryjnych (np. Helicobacter pyloriEscherichia coliStaphylococcus aureus). 

Miód Manuka do użytku zewnętrznego 

Ze względu na działanie immunostymulujące, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, miód Manuka może być skutecznie podawany miejscowo – bezpośrednio na rany, odleżyny oraz owrzodzenia. Miejscowe stosowanie miodu Manuka przyspiesza proces gojenia się ran i usuwania martwych komórek naskórka, jak również hamuje tworzenie się blizn Miód Manuka nie tylko ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych wyraźnie zaburzających gojenie się rany, lecz także tworzy sprzyjające regeneracji tkanek środowisko o odpowiedniej wilgotności i pH, które ułatwia odpływ chłonki z okolicy rany. Podawanie miejscowe miodu Manuka może również skutecznie wspomagać leczenie stopy cukrzycowej, która wiąże się z występowaniem przewlekłego stanu zapalnego i nawracających infekcji, co znacznie zaburza proces gojenia.  

Miód Manuka do spożycia 

Istnieją pewne przesłanki pozwalające sądzić, iż miód Manuka korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy człowieka. Sugeruje się, że jego regularne spożywanie wspomaga leczenie bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych infekcji przewodu pokarmowego. Doniesienia wstępne wskazują również, że składniki miodu Manuka mogą hamować wzrost bakterii Helicobacter pylori, która sprzyja rozwojowi przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz raka żołądka.  Warto w tym miejscu podkreślić, że spożywanie miodu Manuka nie powoduje utraty jego niezwykle cenionych właściwości przeciwdrobnoustrojowych, przeciwzapalnych i przeciwutleniających wskutek oddziaływania soków trawiennych. Nowozelandzki miód Manuka może także zapobiegać zapaleniu dziąseł i innym chorobom przyzębia poprzez zmniejszenie gromadzenia się płytki nazębnej, kiedy stosowany jest doustnie. Jak zażywać miód Manuka, by korzystnie wpływał na zdrowie? W celu optymalnego wykorzystania miodu Manuka w obrębie przewodu pokarmowego nie zaleca się go mieszać z wodą przed spożyciem, ani tym bardziej podawać z ciepłymi napojami.  

Miód Manuka – dawkowanie 

Aby czerpać największe korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożycia miodu Manuka, należy codziennie włączać do diety od 1 do 2 łyżek stołowych nowozelandzkiego miodu. Zaleca się podawać miód Manuka bezpośrednio do jamy ustnej, ale dawkowanie w postaci dodatku do potraw spożywanych na surowo oraz wystudzonych dań to również dobry pomysł. Miód Manuka można połączyć z jogurtem naturalnym, serem twarogowym, świeżymi owocami lub dobrej jakości pieczywem. Niektóre zalecenia mówią również o tym, aby spożywać miód Manuka na czczo. Nie rekomenduje się natomiast używania miodu Manuka do słodzenia gorącej kawy lub herbaty oraz jakichkolwiek innych płynów, których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza. Miód straci wówczas wiele swoich cennych właściwości prozdrowotnych.  

Miód Manuka – jak długo można go stosować? 

Długotrwałe stosowanie miodu Manuka zarówno doustnie, jak i miejscowo jest bezpieczne dla zdecydowanej większości osób, w tym dla dzieci powyżej 1. roku życia. Zwraca się jednak uwagę, aby nie podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym (botulizmu) wynikające z możliwej obecności Clostridium botulinum. Ponadto pacjenci z insulinoopornością, cukrzycą oraz otyłością powinni unikać spożywania dużych ilości nie tylko miodu Manuka, lecz również wszystkich innych odmian miodu, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów (głównie fruktozy i glukozy). Warto także nadmienić, że miód może uczulać, zwłaszcza osoby nadwrażliwe na alergeny grzybów oraz pyłki drzew i traw.

Przeczytaj również:
Jak rozpoznać oryginalny miód Manuka?

Źródła:  

  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu Manuka. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 873-875. 
  • Czajkowski M, Czajkowska K., Sokołowska-Wojdyło M. i wsp., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, Farm Współ 2017; 10: 36-41. 
  • Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F., Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. Apr-Jun 2017;9(2):121-127. 
  • Łuczycka D., Olczyk M., Ocena zawartości metyloglioksalu w miodzie Manuka znajdującym się na rynku krajowym, Postępy Fitoterapii 2018; 19(2): 106-110. 
  • Nolan VC., Harrison J., Wright JEE., et al., Clinical Significance of Manuka and Medical-Grade Honey for Antibiotic-Resistant Infections: A Systematic Review Antibiotics (Basel) 2020 Oct 31;9(11):766. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Miód Manuka na kanapkach

Produkty z propolisem i miód Manuka

Czytaj także
13 października 2021 mgr Natalia Adamczuk
28 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
24 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
23 września 2021 mgr Mateusz Durbas
20 września 2021 mgr Mateusz Durbas
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)