5
20 września 2021

Kawa a cholesterol – czy picie kawy go podnosi?

Według aktualnych doniesień naukowych, kawa znacząco zmniejsza zarówno śmiertelność ogólną, jak i związaną z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Poza tym nawykowe picie niesłodzonej kawy w ciągu dnia obniża ryzyko rozwoju wielu schorzeń przewlekłych, w tym nowotworów, cukrzycy typu 2 i chorób serca. Jednak nie każdy sposób parzenia kawy jest zdrowy.

Kawa

Produkty wspomagające zdrowie

Czy kawa podnosi cholesterol? 

Systematyczne spożywanie kawy, zwłaszcza niefiltrowanej, przyczynia się do wzrostu stężenia: 

  • cholesterolu całkowitego, 
  • lipoprotein o niskiej gęstości LDL (złego cholesterolu), 
  • trójglicerydów.

Niekorzystny wpływ picia kawy na profil lipidowy krwi jest najbardziej wyraźny w przypadku starszych pacjentów z dyslipidemią (nieprawidłowym stężeniem lipidów i lipoprotein w osoczu), którzy zwykle spożywają duże ilości kawy gotowanej, naturalnie zawierającej kofeinę. Jak się bowiem okazuje, olejki kawowe, takie jak kafestol i kahweol (tzw. diterpeny) są w głównej mierze odpowiedzialne za wzrost stężenia cholesterolu i trójglicerydów w osoczu w następstwie regularnej konsumpcji dużych ilości kawy niefiltrowanej. Ponadto, powszechne dodatki do kawy, takie jak śmietanka i pełnotłuste mleko mogą być również współodpowiedzialne za związek między spożyciem kawy, a wyższym poziomem cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL w surowicy krwi. 

Jaka kawa może bardziej podnosić cholesterol, a jaka mniej? 

Kawa gotowana i niefiltrowana w znacznie większym stopniu przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu aniżeli kawa filtrowana. Gotowana kawa ma wyższą koncentrację olejków kawowych ze względu na wysoką temperaturę stosowaną podczas procesu jej przygotowania oraz dłuższy kontakt fusów kawowych z wodą.  

Szacuje się, że niefiltrowana kawa zawiera nawet 30 razy więcej substancji, które podnoszą poziom cholesterolu, w porównaniu do kawy filtrowanej.  

Oznacza to, że wiele popularnych metod przyrządzania kawy sprzyja wzrostowi stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Wśród nich wymienia się: 

  • zalewanie mielonej kawy wrzątkiem, 
  • parzenie w tygielku po turecku,  
  • parzenie w kawiarce tłokowej,  
  • parzenie w kawiarce ciśnieniowej, 
  • parzenie w ekspresie ciśnieniowym, 
  • parzenie w ekspresie kapsułkowym. 

W dotychczas przeprowadzonych badaniach zaobserwowano, że spożycie od czterech do sześciu filiżanek niefiltrowanej kawy przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi od 0,26 (10 mg/dl) do nawet 0,41 mmol/l (około 16 mg/dl), w porównaniu z kawą przygotowaną przy użyciu filtra (np. w ekspresie przelewowym). Jest to średni wzrost stężenia cholesterolu we krwi o 6-8% w przypadku spożycia dość dużej ilości kawy, mianowicie pięciu filiżanek kawy przygotowanej za pomocą praski francuskiej.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu nie muszą całkowicie zrezygnować ze spożycia kawy, niemniej jednak powinny przede wszystkim wybierać kawę filtrowaną i/lub kawę rozpuszczalną, które nie powodują wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi, w porównaniu do kawy niefiltrowanej (tj. kawy przygotowywanej po turecku, francusku, w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym). 

Jaką kawę pić, aby nie podnosić cholesterolu? 

Najzdrowsze i najbardziej polecane jest spożywanie kawy filtrowanej (np. sporządzonej w ekspresie przelewowym), a także dobrej jakości kawy rozpuszczalnej (bez dodatków), które nie powodują znacznego podniesienia cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów w osoczu. Przygotowanie kawy przy użyciu filtra znacznie zmniejsza zawartość olejków kawowych w naparze. Jest to szczególnie ważne zalecenie dla wszystkich pacjentów z nieprawidłowym profilem lipidowym oraz chorobami przewlekłymi (np. schorzeniami układu krążenia, otyłością, cukrzycą typu 2). Warto również nadmienić, że najniższą śmiertelność stwierdza się wśród konsumentów od 1 do 4 filiżanek filtrowanej kawy dziennie.  

Przeczytaj również:
„Dobry” i „zły” cholesterol – czym się różnią i dlaczego są takie istotne?
Czy kawa wpływa na płodność?

Źródła:

  • Strandhagen E., Thelle D.S., Filtered coffee raises serum cholesterol: results from a controlled study. Eur J Clin Nutr. 2003 Sep;57(9):1164-8. 
  • Cai L., Ma D., Zhang Y., et al., The effect of coffee consumption on serum lipids: a meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2012 Aug;66(8):872-7. 
  • Karabudak E., Türközü D., Köksal E., Association between coffee consumption and serum lipid profile. Exp Ther Med. 2015 May;9(5):1841-1846. 
  • Cornelis M.C., van Dam R.M., Habitual Coffee and Tea Consumption and Cardiometabolic Biomarkers in the UK Biobank: The Role of Beverage Types and Genetic Variation. J Nutr. 2020 Oct 12;150(10):2772-2788. 
  • Tverdal A., Selmer R., Cohen J.M., et al., Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter? Eur J Prev Cardiol. 2020 Dec;27(18):1986-1993. 
  • Fukumoto Y., Filtered, not unfiltered, coffee in cardiovascular disease. Eur J Prev Cardiol. 2020 Dec;27(18):1983-1985. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Kawa

Produkty wspomagające zdrowie

Czytaj także
22 października 2021 mgr Ewelina Pietrzak
22 października 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
20 października 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)