2
14 października 2021

Kwas L-askorbinowy czy askorbinian sodu – czym się różnią? Który wybrać?

Witamina C to niezbędny element naszej codziennej diety. Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających kwas askorbinowy i askorbinian sodu – czym się różnią i od czego powinien zależeć nasz wybór?

Kwas askorbinowy – właściwości i zastosowanie 

Kwas askorbinowy to witamina uczestnicząca w wielu procesach metabolicznych w naszym organizmie. Rośliny i wiele gatunków zwierząt mają zdolność do biosyntezy tego związku, niestety człowiek nie posiada szlaków metabolicznych pozwalających na syntezę tej witaminy i dlatego musi dostarczyć ją wraz z pożywieniem.

Dzięki bardzo dobrej rozpuszczalności w wodzie i aktywnemu transportowi witamina C wchłaniana jest przez organizm w ok. 70-80%. 

Witamina C:  

  • jest naturalnym przeciwutleniaczem – potrafi zwalczać nadmiar wolnych rodników powstałych w wyniku tzw. stresu oksydacyjnego, który często jest efektem nieodpowiedniej diety, stresu, palenia papierosów czy braku aktywności fizycznej;  
  • wzmacnia naczynia krwionośne i uszczelnia je, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się siniaków czy krwawieniu dziąseł; 
  • obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie przeciwdziała rozwojowi miażdżycy; 
  • uczestniczy w procesie tworzenia kolagenu będącego składnikiem chrząstek stawowych; 
  • jest niezbędna do formowania i wydzielania osseiny – składnika budulcowego kości; 
  • bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników, kortykosteroidów i przemianach tyrozyny; 
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia;  
  • wspiera metabolizm energetyczny
  • ułatwia przyswajanie żelaza z pożywieniem;  
  • ma znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko zachorowania na różnego rodzaju infekcje;  
  • pomaga skutecznie usuwać metale ciężkie i toksyny z organizmu;  
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • obniża stężenie glukozy we krwi na czczo u osób chorych na cukrzycę oraz w stanach hiperglikemii; 
  • ma szerokie zastosowanie w kosmetyce – właściwości antyoksydacyjne i udział w syntezie kolagenu pozwalają opóźnić procesy starzenia się skóry oraz pojawienie się przebarwień; 
  • poprawia elastyczność skóry, wygładza zmarszczki oraz zwiększa gęstość skóry właściwej. 

Askorbinian sodu – właściwości i zastosowanie 

Askorbinian sodu to sól sodowa kwasu askorbinowego, organiczny związek chemiczny otrzymywany poprzez fermentację glukozy i utlenianie. Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, nie kumuluje się w organizmie a jego nadmiar jest wydalany z moczem. Ma on postać krystalicznego proszku o białej barwie.

Askorbinian sodu jest przeciwutleniaczem, dlatego często stosuje się go jako dodatek do żywności – pełni rolę stabilizatora i regulatora kwasowości. Przyczynia się do przedłużenia trwałości artykułów spożywczych, zapobiega jełczeniu żywności, pozwala zachować naturalną barwę produktu, przyspiesza proces peklowania oraz zwiększa trwałość tłuszczów. Wpływa na lepszą jakość mąki, pomaga utrzymać klarowność soków i wina. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym.

Askorbinian to jedna z lepiej przyswajalnych postaci witaminy C, która podobnie jak kwas askorbinowy uczestniczy w:  

  • usuwaniu wolnych rodników, 
  • przyswajaniu żelaza i wytwarzaniu czerwonych krwinek, 
  • aktywacji wielu enzymów, 
  • tworzeniu kolagenu, 
  • utrzymaniu prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego, 
  • procesach gojenia ran i zrastania kości. 

Askorbinian sodu a kwas askorbinowy – różnice 

Czym różnią się od siebie te dwa związki? Mimo podobnych właściwości różnią się one pod względem chemicznym. Kwas askorbinowy to czysta postać witaminy C, askorbinian sodu natomiast jest to sól sodowa kwasu askorbinowego powstająca na drodze przemian chemicznych. Znaczącą różnicą jest odczyn pH tych związków. Kwas askorbinowy ma odczyn lekko kwaśny (ok. 4), natomiast askorbinian sodu wykazuje odczyn lekko zasadowy (ok. 7-8). Kwaśny odczyn u osób bardziej wrażliwych może działać drażniąco na śluzówkę przełyku i żołądka. Askorbinian sodu jest bardziej przyjazny dla układu pokarmowego.  

Kwas askorbinowy czy askorbinian sodu – który wybrać? 

Na rynku dostępne są różne formy witaminy C. Co więc wybrać do codziennej suplementacji? Askorbinian sodu z uwagi na swój bardziej zasadowy odczyn jest polecany przede wszystkim osobom z wrażliwym układem pokarmowym, u których czysty kwas askorbinowy mógłby zaostrzyć uciążliwe objawy. Sól sodowa charakteryzuje się także lepszą przyswajalnością i biodostępnością i nie wykazuje negatywnego wpływu na szkliwo zębów. Niestety askorbinian sodu nie jest zalecany u osób z nadciśnieniem tętniczym ze względu na znaczące ilości sodu.

Przeczytaj również:
Witamina C – naturalna czy syntetyczna? Którą wybrać?

Źródła: 

  • Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, tom 61, nr 4, 2015, s. 419-425. 
  •  Moszczyński P, Pyć R, Biochemia witamin: witaminy lipofilne i kwas askorbinowy, cz. II, Warszawa PWN, 1999, 112-36. 
  • Sroka Z., Gamian A., Cisowski W.: Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego. Postępy Hig Med Dośw. 2005, 59, 34-41. 
  • Katarzyna Janda, Magdalena Kasprzak, Jolanta Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 2015, 61, 4, s. 419-425. 
  • A. Sahraian, A. Ghanizadeh, F. Kazemeini.: Vitamin C as an adjuvant for treating major depressive disorder and suicidal behavior, a randomized placebo-controlled clinical trial 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Zawartość witaminy C w pomarańczy

W pomarańczy jest około 50 miligramów witaminy C na 100 gramów produktu. Przeczytaj więcej:Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?Witamina…

Zobacz więcej

W jakich produktach jest magnez?

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim: kakao (i czekolada), pestki dyni, otręby pszenne, kasza gryczana, groch, brązowy ryż. Jeśli…

Zobacz więcej

Niskie ciśnienie krwi i zawroty głowy – jak sobie radzić z hipotonią?

Przede wszystkim proszę skonsultować swoje wyniki z innymi lekarzami oraz wykonać dodatkowe badania, np. na poziom hormonów tarczycy, przysadki oraz…

Zobacz więcej

Jak wybrać preparat z magnezem oraz coś na koncentrację i pamięć?

Przy wyborze preparatu magnezowego radziłabym sugerować się tym, czy dany produkt jest lekiem, czy suplementem diety. Leki mają udowodnioną skuteczność…

Zobacz więcej

Jak długo można przyjmować suplementy po terminie?

Termin przydatności leku/suplementu jest formalną granicą jego przydatności. Producent gwarantuje trwałość substancji czynnych i czystość mikrobiologiczną preparatu do dnia daty…

Zobacz więcej

Jak leczyć chroniczne zmęczenie?

Przede wszystkim powinna Pani udać się do lekarza rodzinnego w celu zdiagnozowania albo wyeliminowania chorób, których objawem mogłoby być chroniczne…

Zobacz więcej

Probiotyki dla niemowląt i małych dzieci

Kropelki probiotyczne dla niemowląt są całkowicie bezpieczne dla małych dzieci, nie wpływają w żadnym stopniu na układ nerwowy. Bakterie probiotyczne…

Zobacz więcej

Jak przyjmować witaminę D?

Witaminę D najlepiej przyjmować razem z posiłkiem ze względu na jej rozpuszczalność w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka zależy od wielu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
27 października 2021 mgr farm. Monika Cichocka
22 października 2021 mgr farm. Karolina Raźniewska
18 października 2021 mgr farm. Dawid Wardecki
18 października 2021 mgr farm. Katarzyna Szkaradek
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)