1
14 września 2021

Miód Manuka – jaki wybrać? Kryteria wyboru i rodzaje

Miód Manuka jest ostatnio bardzo popularnym miodem. Jak donoszą badania naukowe, ma on wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Czym kierować się przy zakupie miodu Manuka? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule. 

Miód Manuka w słoiku

Produkty z propolisem i miód Manuka

Miód Manuka należy do miodów nowozelandzkich, wytwarzanych przez pszczoły z nektaru krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Krzew ten jest charakterystyczny tylko dla rejonów Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Głównym składnikiem aktywnym odpowiedzialnym za szereg działań leczniczych miodu Manuka jest metyloglioksal (MGO). Inne związki bioaktywne obecne w miodzie Manuka to fenolokwasy i flawonoidy, a także związek o nazwie leptozyna.  

Właściwości miodu Manuka – jakie są? 

Jak donoszą badania naukowe, miód Manuka ma wiele właściwości prozdrowotnych, wśród których można wymienić:

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, 
  • działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, 
  • korzystny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy, 
  • wpływ na poprawę kondycji skóry,  
  • właściwości antyoksydacyjne. 

Można go stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie, co może być wykorzystywane w kosmetologii i dermatologii w przypadku leczenia ran, odleżyn czy owrzodz, a nawet w przypadku stopy cukrzycowej – groźnego powikłania cukrzycy.  Najnowsze badania w kierunku zastosowań miodu Manuka zwracają uwagę na możliwość jego zastosowania w przypadku wrzodów żołądka wywołanych przez bakterię Helicobacter pylori oraz przy cewnikowaniu pacjentów – gdzie może on zapobiegać infekcjom układu moczowego. Bada się również możliwość jego zastosowania w formie irygacji u osób z przewlekłym zapaleniem zatok

Miód Manuka – jaki wybrać? 

Na miodach Manuka często znajdziemy różne oznaczenia – MGO 100, MGO 250, MGO 400, MGO 550. Jaki wybrać?

Oznaczenie MGO oznacza zawartość związku bioaktywnego metyloglioksalu (MGO), który odpowiada za właściwości prozdrowotne miodu Manuka, szczególnie właściwości antybiotyczne. 

O jego zawartości w danym miodzie świadczy właśnie wskaźnik MGO. Im jest wyższy, tym większa zawartość tego związku, a tym samym większe potencjalne korzyści prozdrowotne wynikające z jego stosowania. Zatem oznaczenia liczbowe na miodach Manuka będą wskazywały na ilość metyloglioksalu na kilogram takiego miodu.  

Wszystkie rodzaje miodu Manuka – jakie są? 

Najbardziej popularne miody Manuka spotykane na rynku przedstawiono poniżej. Każdy z nich zawiera inną ilość związku metyloglioksalu (MGO).  

  • Miód Manuka MGO 100 – 100mg/kg metyloglioksalu – ilość rekomendowana .
  • Miód Manuka MGO 250 – 250mg/kg metyloglioksalu – ilość średnia.
  • Miód Manuka MGO 400 – 400mg/kg metyloglioksalu – ilość wysoka. 
  • Miód Manuka MGO 550 – 550mg/kg metyloglioksalu – ilość bardzo wysoka.

 MGO czy UMF – jaki wybrać?  

Jak wspomniano powyżej, obecnie najczęściej stosowanym oznaczeniem w przypadku miodów Manuka jest oznaczenie MGO, co określa ilość związku bioaktywnego – metyloglioksalu (mg/kg). Im wyższa liczba, tym większa jego zawartość w danym miodzie. Warto zaznaczyć, że do 2007 roku funkcjonował inny wskaźnik – UMF. Wskaźnik UMF – Unikalny Wskaźnik Manuka – określał stopień aktywności antybiotycznej dla różnych odmian miodu Manuka. W 2007 roku został on zastąpiony wskaźnikiem MGO. 

Czym kierować się przy wyborze miodu Manuka? 

Obecnie przy zakupie miodu Manuka najlepiej kierować się wskaźnikiem MGO, który odzwierciedla zawartość najbardziej bioaktywnego związku w miodach Manuka. Uznano, że oznaczenie MGO jest bardziej wiarygodne niż oznaczenie UMF. Oznaczenie UMF funkcjonowało do 2007 roku – wówczas nie wiedziano, że za właściwości antybiotyczne tego miodu odpowiada określony związek. Oznaczenie MGO jest natomiast gwarancją dla konsumenta, że miód Manuka zawiera określoną ilość metyloglioksalu i działa z określoną siłą. Im wyższe oznaczenie liczbowe MGO na takim miodzie, tym większa zawartość związku bioaktywnego metyloglioksalu (MGO). 

Czy miód Manuka jest bezpieczny? 

Stosowanie doustne miodu Manuka jest bezpieczne, jednakże ze względu na zawartość cukrów ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na cukrzycę – przed jego stosowaniem warto skonsultować się z diabetologiem lub dietetykiem. Nie zaleca się stosowania miodu Manuka u małych dzieci.

Przeczytaj również:
Jak stosować miód Manuka? Poznaj właściwe dawkowanie
Jak rozpoznać oryginalny miód Manuka?

Źródła: 

  • Johnston M., McBride M., Dahiya D., Owusu-Apenten R., Nigam P.S., Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview., AIMS Microbiol. 2018 Nov 27;4(4):655-664. 
  • Carter D.A., Blair S.E., Cokcetin N.N., Bouzo D., Brooks P., Schothauer R., Harry E.J., Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative, Front Microbiol. 2016 Apr 20; 7:569. 
  • Alvarez-Suarez J.M., Gasparrini M., Forbes-Hernández T.Y., Mazzoni L., Giampieri F., The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey., Foods. 2014 Jul 21;3(3):420-432. 
  • Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Miód Manuka – charakterystyka i zastosowanie w terapiach naturalnych, Kosmetologia Estetyczna, 2017. 
  • Wilczyńska A., Skład chemiczny i właściwości antyoksydacyjne miodu Manuka, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 873-875. 
  • Czajkowski M., Czajkowska K., Sokołowska-Wojdyło M., Matuszewski M., Połom W., Nowicki R., Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2017; 10: 36-41. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Miód Manuka w słoiku

Produkty z propolisem i miód Manuka

Czytaj także
13 października 2021 mgr Natalia Adamczuk
23 września 2021 mgr Mateusz Durbas
20 września 2021 mgr Mateusz Durbas
08 września 2021 mgr Mateusz Durbas
07 września 2021 mgr Mateusz Durbas
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)