4
24 czerwca 2021

Niacynamid – kiedy go stosować?

Niacynamid to substancja aktywna, która w ostatnim czasie podbija rynek kosmetyczny. Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania, a swoją popularność zawdzięcza m.in. szybko zauważalnym efektom stosowania. Czym jest ten tajemniczy składnik? Jak działa na skórę? Dlaczego warto włączyć go do swojej pielęgnacji? 

Niacynamid – co to jest? 

Niacynamid jest pochodną witaminy B3, nazywanej także witaminą PP, niacyną czy nikotynamidem. Niacynamid odgrywa rolę w tworzeniu aminokwasów oraz kwasów nukleinowych. Jako składnik kosmetyczny wykazuje wielokierunkowe działanie. Może być stosowany w pielęgnacji cery każdego rodzaju, także tej wrażliwej i trądzikowej. Niacynamid jest składnikiem hipoalergicznym oraz bezpiecznym w stosowaniu

Niacynamid – właściwości 

  • Działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie – ze względu na zdolność hamowania stanów zapalnych niacynamid doskonale sprawdzi się w przypadku cer trądzikowych. Ogranicza również namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego i powstawanie zaognionych zmian trądzikowych. 
  • Normalizuje działanie gruczołów łojowych – niacynamid reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza nadprodukcję sebum i nadmierne przetłuszczanie się cery. 
  • Zwęża pory – regularne stosowanie niacynamidu w znacznym stopniu zwęża pory, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko namnażania się bakterii i rozwoju trądziku. Cera staje się gładsza i delikatniejsza. 
  • Działa przeciwstarzeniowo – niacynamid spowalnia procesy starzenia się skóry. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i doskonale chroni przed działaniem wolnych rodników. Stymuluje także produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna. 
  • Odbudowuje barierę hydrolipidową skóry – pochodna witaminy B3 bierze udział w syntezie lipidów i ceramidów, które wchodzą w skład płaszcza hydrolipidowego skóry stanowiącego jej warstwę ochronną. 
  • Działa nawilżająco – dzięki zachowanej równowadze hydrolipidowej zdecydowanie łatwiej utrzymać prawidłowy poziom nawilżenia głębszych warstw skóry. 
  • Rozjaśnia istniejące przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych – niacynamid hamuje syntezę melaniny, która jest odpowiedzialna za powstawanie plan pigmentacyjnych. Rozjaśnia również zmiany potrądzikowe. 

Niacynamid – w jakiej postaci występuje?

Niacynamid można znaleźć w składzie wielu kosmetyków. Ze względu na szerokie spektrum działania wchodzi w skład produktów nawilżających, regenerujących, przeciwzmarszczkowych, rozjaśniających przebarwienia, przeciwtrądzikowych oraz łagodzących. Postacie kosmetyków, w których składzie znaleźć można niacynamid, to przede wszystkim: 

  • sera, 
  • żele do mycia, 
  • preparaty punktowe, 
  • kremy. 

Niacynamid – jak zacząć? 

Niacynamid występuje w kosmetykach w różnych stężeniach. Przy wprowadzaniu go do swojej codziennej pielęgnacji należy zacząć od niższych stężeń, najlepiej na poziomie od 3 do 5%. Składnik ten warto wprowadzać stopniowo kilka razy w tygodniu i obserwować reakcję skóry. W przypadku dobrej tolerancji po pewnym czasie można zwiększyć częstotliwość stosowania niacynamidu lub włączyć kosmetyki o wyższym stężeniu tego składnika. 

Niacynamid – z czym warto łączyć? 

Niacynamid warto łączyć z kwasem hialuronowym, który wykazuje silne właściwości nawilżające. Wiele kosmetyków z niacynamidem zawiera w swoim składzie również kwas hialuronowy, więc nie ma potrzeby włączania kolejnego produktu. 

Dobre połączenie stanowi także niacynamid i cynk. Cynk wspomaga regenerację skóry i przyspiesza gojenie ran. Połączenie tych dwóch składników jest niezwykle skuteczne w walce z trądzikiem. 

Niacynamid warto również łączyć z retinolem. Niacynamid, jak wcześniej wspomniano, stymuluje produkcję lipidów, ceramidów, a także kolagenu i elastyny, dlatego może minimalizować skutki uboczne stosowania retinolu. 

Niacynamid – z czym go nie łączyć? 

Niacynamidu nie należy łączyć z kwasami (np. AHA i BHA) ze względu na różne pH. Niskie pH kwasów w znacznym stopniu obniża jego skuteczność. 

Niacynamidu nie należy stosować równolegle także z witaminą C w postaci kwasu askorbinowego, ponieważ składniki te wzajemnie zmniejszają swoją skuteczność. W wyniku ich połączenia powstaje także kwas nikotynowy, który podrażnia skórę. Z niacynamidem z powodzeniem można stosować jednak pochodne witaminy C. Połączenie tych składników doskonale odżywi skórę i zadziała rozjaśniająco. 

Aby uniknąć „interakcji” między składnikami aktywnymi, należy stosować je oddzielnie, np. niacynamid rano, a kwasy lub witaminę C wieczorem. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jakie składniki kremu dla kobiety 60+?

Pani Dominiko, dla kobiety w wieku 60+ warto wybrać kremy, które będą zwiększać gęstość skóry. Charakteryzują się one wzmacnianiem ochronnej…

Zobacz więcej

Oleje do skóry tłustej i mieszanej

Do cery tłustej i mieszanej doskonale sprawdzają się oleje: jojoba, z czarnuszki, arganowy, lniany, z pestek malin, z wiesiołka, konopny.…

Zobacz więcej

Krem na trądzik i przebarwienia z kwasem azelainowym - jak stosować?

Kwas azelainowy wykazuje działanie keratolityczne (złuszczające), przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Normalizuje nadmierne rogowacenie naskórka oraz zmniejsza produkcję łoju. Rozjaśnia przebarwienia i…

Zobacz więcej

Jak pozbyć się blizn po trądziku na cerze dojrzałej?

Jeśli dotychczasowe działania nie przyniosły skutku, zalecałabym skonsultować się z dermatologiem.  Ślady po bliznach można spróbować zmniejszyć, używając żeli silikonowych.…

Zobacz więcej

Co na przebarwienia skóry i blizny?

Przede wszystkim radziłabym udać się do specjalisty, lekarza dermatologa lub do kliniki medycyny estetycznej. Określą oni przyczynę złego stanu Pani…

Zobacz więcej

Czy w ciąży mogę stosować krem do skóry naczynkowej?

Wymienione przez Panią składniki uznawane są jako bezpieczne w czasie ciąży. Proszę się nie obawiać stosowania takiego kremu. Diosminy i…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)