1
16 lipca 2021

Olej z nasion bawełny – czy warto stosować?

Bawełna jest powszechnie znana jako tkanina przyjazna ciału – miękka, przewiewna, chłonna, a co najważniejsze naturalna. Od wieków stanowi podstawę przemysłu odzieżowego na całym świecie. Obecnie największe uprawy roślin z rodzaju Gossypium znajdują się w Azji, Ameryce Północnej i Południowej. Z tych roślin pozyskiwane są nie tylko włókna do produkcji tkanin oraz materiałów opatrunkowych, ale także olej. Złocisty płyn z nasion bawełny dzięki właściwościom nawilżającym, regenerującym oraz odmładzającym jest wykorzystywany do pielęgnacji skóry oraz włosów.  

Olej z nasion bawełny

Produkty z olejem z nasion bawełny

Czym jest bawełna? 

Bawełna jest krzewem dorastającym do dwóch metrów wysokości. Łodygi są rozgałęzione i zdrewniałe z pięcio- lub siedmiodzielnymi liśćmi. Kwiaty o żółtej barwie kwitną przez cały rok. Źródło surowców stanowią owoce, czyli torebki zawierające liczne włókna oraz nasiona. Z tych pierwszych wytwarza się tkaniny oraz materiały opatrunkowe, a z tych drugich tłoczony jest olej.

Olej z nasion bawełny 

Olej pozyskuje się głównie z nasion bawełny indyjskiej poprzez tłoczenie na zimno. Gotowy produkt to oleista ciecz o lekkiej konsystencji i żółtej barwie pozbawiona zapachu. Charakteryzuje się dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (do 75%), takich jak linolowy oraz oleinowy. Obecne są również nasycone kwasy tłuszczowe, w tym palmitynowy. Kolejna grupa związków licznie występująca w oleju to tokoferole, czyli witamina E oraz jej pochodne.  

Olej z nasion bawełny – toksyczność 

Niestety oprócz korzystnych substancji w oleju występują także składniki szkodliwe dla zdrowia. Gossypol to aldehyd polifenolowy odpowiedzialny za toksyczne właściwości, które są wykorzystywane w produkcji środków owadobójczych. Upośledza on funkcje rozrodcze mężczyzn oraz kobiet. Uprawy bawełny przeznaczone są do produkcji tkanin, zatem mogą one być skażone pestycydami. Olej z nasion bawełny poddaje się procesom rafinacji w celu odizolowania szkodliwego gossypolu. Rafinowany olej z nasion bawełny jest bezpieczny dla zdrowia, ale rekomenduje się stosowanie go wyłącznie zewnętrzne.  

Olej z nasion bawełny a zastosowanie na skórę 

Olej z nasion bawełny znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Można go stosować na całe ciało, nawet w przypadku skóry alergicznej. Jest przeznaczony do codziennej pielęgnacji. Dzięki lekkiej konsystencji doskonale nadaje się do wcierania w skórę twarzy, gdyż nie zatyka porów. Zawarte w nim kwasy omega są odpowiedzialne za odżywienie i zmiękczenie skóry. Chronią także przed utratą wody, więc skóra pozostaje dobrze nawilżona. Natomiast duża zawartość tokoferoli, które niwelują wolne rodniki, przekłada się na efekt odmładzający skórę. Zmarszczki zostają wygładzone, a cera odzyskuje blask. Olej wykazuje również właściwości przeciwzapalne, co wykorzystuje się w produktach przeznaczonych do łagodzenia objawów łuszczycy oraz w szamponach przeciwłupieżowych i kremach po opalaniu. Ponadto przyspiesza gojenie naskórka. Zastosowany wokół paznokci szybko rozwiąże problem suchych skórek.  

Olej z nasion bawełny – zastosowanie na włosy 

Olej z nasion bawełny najczęściej stosuje się do pielęgnacji włosów. Jest idealny do olejowania włosów suchych i łamliwych, jak również puszących się. Efekt gładkich, lśniących włosów uzyskuje się stosunkowo szybko. Dzieje się tak za sprawą lekkiej konsystencji, dzięki której olej dobrze penetruje do wnętrza włosa i go odżywia, nawilża oraz zabezpiecza przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Olej należy nakładać na suche włosy od nasady aż po końce i pozostawić na noc. Następnie rano powinno się go zmyć i pozostawić włosy do wyschnięcia. Najlepiej stosować regularnie go regularnie – dwa lub trzy razy w tygodniu.  

Olej z nasion bawełny w przemyśle spożywczym 

Zawarty w oleju z nasion bawełny kwas palmitynowy przedłuża trwałość produktów spożywczych. Stosowany jest jako dodatek w produkcji żywności wysoko przetworzonej. Można go znaleźć  

w chipsach, różnego rodzaju słodyczach oraz majonezie. Pomimo wielu walorów odżywczych, takich jak zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tego oleju nie używa się w kuchni ze względu na pestycydy powszechnie używane na plantacjach bawełny.  

Olej z nasion bawełny – ciekawostki 

Olej z nasion bawełny poddawany był licznym badaniom naukowym. W krajach azjatyckich oraz w Brazylii próbowano zastosować gossypol jako pigułkę antykoncepcyjną dla mężczyzn. Okazało się, że działanie upośledzające płodność utrzymuje się długo, bo do kilku lat po zaprzestaniu stosowania.  

Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia w 1998 roku nie pozwoliła na dalsze badania nad tym zagadnieniem.  

Prowadzone były także badania nad wykorzystaniem oleju z nasion bawełny w obniżaniu cholesterolu u ludzi. Olej ten w porównaniu z oliwą z oliwek przyczynił się do poprawy profilu lipidowego u zdrowych osób. Niemniej jednak do tej pory nie znalazł on zastosowania w leczeniu tej przypadłości. 

Źródło: 

  • https://www.healthline.com/health/cottonseed-oil. 
  • Polley K.,  Oswell N., Pegg R., Paton C., Cooper J.:  A 5-day high-fat diet rich in cottonseed oil improves cholesterol profiles and triglycerides compared to olive oil in healthy men, Nutrition research, 2018 Dec; 60:43-53. 
  • Tso W., Lee C.: Cottonseed oil as a vaginal contraceptive, Archives of andrology, 1982 Feb;8(1):11-4.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Olej z wiesiołka a odbudowa warstwy lipidowej skóry

Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (takie jak gamma-linolenowy, linolenowy), fitosterole i witaminę E. Olej…

Zobacz więcej

Oleje do skóry tłustej i mieszanej

Do cery tłustej i mieszanej doskonale sprawdzają się oleje: jojoba, z czarnuszki, arganowy, lniany, z pestek malin, z wiesiołka, konopny.…

Zobacz więcej

Co na przebarwienia skóry i blizny?

Przede wszystkim radziłabym udać się do specjalisty, lekarza dermatologa lub do kliniki medycyny estetycznej. Określą oni przyczynę złego stanu Pani…

Zobacz więcej

Czym smarować lekkie poparzenie skóry?

W pierwszej fazie oparzenia, gdy uszkodzona skóra bardzo boli, powinno się zastosować żele chłodzące, pianki z pantenolem lub opatrunki hydrożelowe.…

Zobacz więcej

Jaka maść na blizny?

Maści na blizny wykazują największą skuteczność, gdy są stosowane zaraz po wygojeniu się rany. Mogą one zawierać wyciągi roślinne, alantoinę…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz
Olej z nasion bawełny

Produkty z olejem z nasion bawełny

Czytaj także
10 września 2021 mgr farm. Monika Cichocka
04 sierpnia 2021 mgr inż. Ewa Gwóźdź
07 lipca 2021 Poradnik Gemini
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)