3
07 września 2021

Prozdrowotne działanie kurkuminy

Kurkumina jest substancją bioaktywną pozyskiwaną z kłączy kurkumy. To właśnie jej ta popularna azjatycka przyprawa zawdzięcza swój charakterystyczny złoty kolor. Coraz więcej badań naukowych poświęca się odkrywaniu właściwości prozdrowotnych tego naturalnego związku. Czy warto więc suplementować kurkuminę i zadbać o obecność kurkumy w swojej codziennej diecie? 

Właściwości prozdrowotne kurkuminy

Kurkuminie przede wszystkim przypisuje się działania przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, co może odgrywać istotną rolę w prewencji i leczeniu wielu schorzeń. Wysoka aktywność antyoksydacyjna pozwala na neutralizację reaktywnych form tlenu zwanych wolnymi rodnikami. Z uwagi na to, że stan przewlekłego stresu oksydacyjnego może przyczynić się do powstawania chorób neurodegeneracyjnych, chorób układu krążenia czy chorób nowotworowych, spożywanie kurkuminy zmniejsza takie ryzyko. Dodatkowo kurkumina jest odpowiedzialna za wzrost poziomu glutationu, czyli związku o właściwościach przeciwutleniających oraz za hamowanie rozwoju procesu zapalnego w organizmie. Z tego względu znajduje zastosowanie w chorobach zwyrodnieniowych stawów. Działanie przeciwnowotworowe kurkuminy opiera się między innymi na hamowaniu aktywacji czynnika rakotwórczego i zdolności nowotworu do przerzutów. Może ona poprawiać skuteczność wybranych leków chemioterapeutycznych. 

Kurkumina ma także istotny wpływ na zaburzenia metaboliczne. Przypisuje się jej rolę w redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, dlatego może mieć znaczenie podczas odchudzania. Suplementacja kurkuminą może spowodować wzrost poziomu adiponektyny – hormonu odpowiedzialnego za procesy metaboliczne, np. przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych, wrażliwość na insulinę. Zwiększenie poziomu adiponektyny notuje się podczas spadku masy ciała przy nadwadze czy otyłości (u osób z nadmierną masą ciała poziom tego hormonu jest zaniżony), dlatego suplementacja kurkuminą podczas stosowania diety redukcyjnej może spotęgować efektywność wdrażanych strategii. Ponadto kurkumina może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie poprzez wpływanie na funkcję bariery jelitowej. Stan mikrobioty jelitowej będzie odzwierciedlał się nie tylko w kondycji układu pokarmowego, lecz całego organizmu. 

Czy warto suplementować kurkuminę? 

W kurkumie znajduje się zaledwie 3-5% aktywnej kurkuminy, która jest odpowiedzialna za powyższe właściwości prozdrowotne. Co więcej, kurkumina jest związkiem o niewielkiej biodostępności z żywności i słabej rozpuszczalności w wodzie. Korzystne efekty związane z jej spożyciem będą zależne nie tylko od składu diety i suplementacji, ale także indywidualnych zdolności organizmu do metabolizowania kurkuminy czy składu mikrobioty jelitowej.

Każdą suplementację należy rozważyć po konsultacji ze specjalistą, by upewnić się, że w naszym przypadku jej stosowanie będzie zasadne i bezpieczne. Kurkumina może wchodzić w interakcje z lekami czy też skutkować niepożądanymi objawami, dlatego warto podejść do ewentualnej suplementacji w sposób świadomy. 

W celu wykorzystania pełnego potencjału kurkuminy i zwiększenia jej wchłanialności z żywnością lub suplementem warto zastosować kilka podstawowych zasad, które pozwolą zwiększyć biodostępność kurkuminy. Przede wszystkim, kurkuminę należy przyjmować z tłuszczem ze względu na jej lipofilowy charakter. Czynnikiem znacznie zwiększającym biodostępność kurkuminy (nawet o 2000%) jest piperyna, czyli alkaloid zawarty w czarnym pieprzu. Warto więc łączyć kurkumę z dodatkiem pieprzu. Kolejną kwestią jest wybór preparatu wysokiej jakości oraz w odpowiedniej formie. W przypadku, gdy wybierzemy kurkuminę micelarną, obecność tłuszczu i pieprzu nie będzie już potrzebna, ponieważ nośnik substancji aktywnej zapewni właściwą biodostępność. 

Kurkumina, składnik aktywny kurkumy, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i wielokierunkowe działanie terapeutyczne. Może odgrywać istotną rolę w prewencji i zwalczaniu jednostek chorobowych. Kurkuminę jako suplement należy potraktować jako substancję o wysokiej koncentracji i dużej wchłanialności. Wszelkie strategie suplementacyjne należy wdrażać w sposób świadomy i pod okiem specjalisty. 

Czytaj również:
Zastosowanie kurkuminy we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Źródła:

  • Chien Y-J., Chang C-Y., Wu M-Y., Chen C-H., Horng Y-S., Wu H-C., Effects of Curcumin on Glycemic Control and Lipid Profile in Polycystic Ovary Syndrome: Systematic Review with Meta-Analysis and Trial Sequential Analysis, Nutrients 2021;13(2):684. 
  • Jabczyk M., Nowak J., Hudzik B., Zubelewicz-Szkodzińska B., Curcumin and Its Potential Impact on Microbiota, Nutrients 2021;13(6):2004. 
  • Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii 2015;96(2):414–20. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Darmowe szczepienie przeciw grypie – kogo dotyczy?

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie metody zapobiegania grypie w sezonie 2021/2022 bezpłatne szczepienia przysługują: osobom zatrudnionym w podmiocie…

Zobacz więcej

Dawka szczepionki przypominająca a dodatkowa – jaka jest różnica?

  Dawka przypominająca rekomendowana jest u osób powyżej 50. roku życia oraz pracowników ochrony zdrowia, którzy mają bezpośredni kontakt z…

Zobacz więcej

Przeterminowane leki – czy można je bezpiecznie przyjąć?

Producenci leków określają termin ważności leku jako czas, w którym dany preparat wykazuje 100% skuteczności oraz bezpieczeństwo stosowania. Po upływie…

Zobacz więcej

Test antygenowy – czy warto go wykonać po kontakcie z osobą z objawami COVID-19?

Wskazane przez Pana objawy u osoby z poczekalni mogą, ale nie muszą wskazywać na jej zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Ponadto został…

Zobacz więcej

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Szczepienie na COVID-19 dostępne dla wszystkich

W ramach Narodowego Programu Szczepień do 10 maja 2021 wszyscy Polacy powyżej 18 roku życia powinni mieć wystawione e-skierowania, które…

Zobacz więcej

Niewykorzystana szczepionka a kolejność według Programu Szczepień

We wtorek 21 kwietnia 2021 roku została opublikowana aktualizacja rozporządzenia, które określa nakazy, zakazy i ograniczenia związane z występowaniem stanu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
15 października 2021 mgr Manuela Ciuba
28 września 2021 dr n. med. Daniel Śliż
14 września 2021 mgr Ewelina Pietrzak
10 września 2021 mgr farm. Monika Cichocka
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)